Nagyvilág

A Hezbollah képezte ki az iraki síitákat?

A The New York Times című amerikai napilap kedden megjelent, amerikai hírszerzési forrásra hivatkozó jelentése szerint a Hezbollah síita szervezettől Libanonban kapott kiképzést.

Az amerikai titkosszolgálat egy magas beosztású tisztjére hivatkozó újsághír szerint a Hezbollah néhány embere Irakba is elutazott, hogy ott segédkezzen a síita milicisták kiképzésében. A többek között iraki foglyok kihallgatása útján nyert információk szerint Irán közvetítőként működött közre a Hezbollah és az iraki síita milíciák között. Szíriaiak is részt vettek a közvetítésben, de arról nincs kétséget kizáró értesülés, hogy a szíriai vezetés áldását adta volna e tevékenységre.

Az amerikai titkosszolgálat illetékese szerint úgy tűnik, “Damaszkusz, Teherán és a Hezbollah valamikor a tél végén-tavasz elején stratégiai döntést hoztak arról, hogy segítséget nyújtanak Muktada asz-Szadrnak, hogy fokozzák az Egyesült Államokra nehezedő nyomást”. Az iraki milicistákat a Hezbollah emberei megtanították a fegyverforgatásra, pokolgépek készítésére, felderítésre és likvidálásokra.

Az amerikai hírszerzési forrás szerint voltak iraki milicisták nyáron, a Hezbollah és Izrael között vívott háború idején is Libanonban, de nincs bizonyíték arra, hogy részt vettek volna a harcokban.

Huszein Rahhál, a Hezbollah tájékoztatásért felelős vezetője azt mondta: a jelentés minden alapot nélkülöz, csak az amerikai titkosszolgálat Hezbollahot bemocskoló, lejárató kampányának a része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik