Külföld

Bush támogatja Grúzia és Ukrajna NATO-törekvését

admin
admin

2006. 11. 28. 17:51

Az amerikai elnök a rigai NATO-csúcson leszögezte, nem hajlandó az amerikai csapatok kivonására Irakból mindaddig, amíg végre nem hajtották feladatukat.

Az amerikai elnök az észak-atlanti szövetség kedd este kezdődő csúcsértekezletére érkezett a lett fővárosba. A rigai egyetemen mondott beszédében hangsúlyozta, hogy a szövetség nyitva tartja ajtaját új jelentkezők előtt, így akár a NATO a következő, 2008-as csúcsértekezletére meghívhatja soraiba a három jelenlegi hivatalos tagjelöltet, Horvátországot, Macedóniát és Albániát.


“A NATO-tagságra törekvő Grúzia rendületlenül halad a reformok útján, megérdemli, hogy a szövetség tagjává váljék. Nyitva áll az ajtó az ukrán nép előtt is, ha a csatlakozást választja” – mondta az amerikai elnök rigai beszédében. Ugyanakkor keményen ostorozta a fehéroroszországi elnyomást, úgy fogalmazva, hogy az ottani állapotok “sértik Európa és Amerika jóérzését”.

Afganisztánt, az ottani NATO-szerepvállalást Bush a katonai szövetség legfontosabb hadműveletének mondta, s leszögezte: a tálibok legyőzéséhez “szövetségünk teljes elkötelezettségére szükség lesz”. Hangsúlyozta, hogy a siker érdekében a helyi parancsnokoknak meg kell adni a szükséges rugalmasságot és erőforrásokat (azaz állást foglalt a kért csapaterősítések és a katonák bevetését akadályozó nemzeti korlátozások felszámolása mellett). Ugyanakkor dicsérte a NATO-t, amely afganisztáni működésével segít az ázsiai országnak, hogy kilábaljon egy “totalitárius rémálomból”.

Ami Irakot illeti, Bush úgy fogalmazott, hogy “van egy dolog, amit nem fogok megtenni: nem fogom kivonni csapatainkat a harcmezőről addig, amíg a feladatot nem sikerült befejezni.” Egyben leszögezte: Irak egyike azoknak a helyeknek, ahol a közel-keleti szélsőséges irányzatok elleni “döntő ideológiai harcot” vívják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.