Nagyvilág

Nem jelent meg első tárgyalásán Seselj

admin
admin

2006. 11. 27. 15:24

Nem jelent meg perének első tárgyalásán az éhségsztrájkoló Vojislav Seselj, így kirendelt ügyvéd képviselte a háborús bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikust a hágai Nemzetközi Bíróság előtt.

A bíróság azután döntött a már korábban kirendelt védő bevonásáról, hogy a tizenöt napja éhségsztrájkot folytató 52 éves Seselj hétfőn közölte, hogy nem vesz részt a tárgyalást megelőző meghallgatáson, mert túl gyengének érzi magát. Az éhségsztrájkkal a szerb politikus éppen a védelmére hivatalból kirendelt ügyvédek ellen tiltakozik.

A bíróság még korábban, arra az esetre rendelte el alkalmazásukat, ha Seseljtől meg kell vonni azt a korábban megadott jogot, hogy ellássa saját védelmét. A tárgyalást előzőleg több alkalommal elhalasztották.

A bíróság hétfői döntését indokolva kijelentette: „maga a vádlott joga ahhoz, hogy ellássa saját védelmét, jelentős mértékben veszélyezteti a per rendben történő és gyors lefolyását, és (a bíróság) úgy találja, hogy ebben a szakaszban indokolt állandó védő útján beavatkozni”. A kirendelt védő ugyanaz a brit ügyvéd, akinek személye ellen tiltakozva Seselj korábban egyszer már távozott egy meghallgatásról.

Seselj 2003 februárjában önként adta fel magát, de ártatlanságát hangoztatta, megkérdőjelezte a törvényszék legitimitását, és fogadkozott, hogy a pert cirkusszá változtatja.

A politikus ellen kilenc pontban emeltek vádat a Jugoszlávia felbomlásakor kirobbant háború és az úgynevezett etnikai tisztogatás során elkövetett bűncselekményekért, a törvényszék életfogytiglani börtönre ítélheti. Seselj az ellene folyó hágai eljárással egyidejűleg a nacionalista Szerb Radikális Párt listavezetője a jövő januári szerbiai parlamenti választáson.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.