Nagyvilág

Újabb londoni helyszíneken találtak polóniumot

A brit belügyminiszter hétfői nyilatkozata szerint "több" londoni helyszínen kimutatták a polónium 210-es szintetikus sugárzó izotópot, amellyel Alekszandr Litvinyenko Londonba dezertált egykori orosz kémet meggyilkolták.

John Reid a londoni alsóházban tett hétfő délutáni nyilatkozatában – amely a brit kormány első hivatalos megnyilatkozása volt az ügyben Litvinyenko múlt heti halála után – azt mondta: a Scotland Yard a polóniumot “egyebek mellett” londoni Piccadilly közkedvelt, Itsu nevű szusi-éttermében, Litvinyenko észak-londoni lakásában és a Millennium szálloda bárjában találták meg.


Nem hivatalos hétfői értesülések szerint a Scotland Yard két másik helyszínen mutatta még ki a polónium 210-est, a londoni Mayfair kerület egyik lakásában, és a West End színházi negyedének egy irodájában. Reid hétfői alsóházi nyilatkozatában azt mondta: a londoni University College egyetemi klinika egyik intenzív részlege – ahol Litvinyenkót kezelték -, valamit a szusi-étterem és a Millennium szálloda bárja továbbra is zárva van.


Reid elmondta azt is, hogy eddig ötszázan hívták fel a brit kormány által megadott telefonszámot; a jelentkezők közül “ötnél kevesebb” személyt utaltak kivizsgálásra polónium-szennyezettség gyanújával.


Turisták is megfertőződhettek


Korábbi közlés szerint az országos egészségvédelmi hatóság (HPA) három személynél észlelt olyan sugárzási tüneteket, amelyek klinikai kivizsgálást igényelnek.


Az HPA hétfő este kiadott felhívásában jelentkezésre kérte azokat a külföldi turistákat is, akik november 1-jén megfordultak akár a Piccadilly-n működő Itsu szusi-étteremben, akár a Grosvenor Square-en – az amerikai nagykövetség közelében – lévő Millennium hotel The Pine Bar nevű bárjában, vagy a szálloda éttermében. A hatóság az overseasadvice@hpa.org.uk email-címen várja a külföldiek jelentkezését.


Az HPA hangsúlyozza ugyanakkor, hogy csekély az esélye a polónium 210-essel való szennyeződésnek. Az anyag csak akkor jelent sugárzási kockázatot, ha a szervezetbe kerül, például belélegzés, lenyelés révén, vagy nyílt felületi seben keresztül.


A szervezeten kívül az izotóp nem veszélyes, egyszerű kézmosással, illetve a ruhák, edények mosó- és mosogatógépben történő elmosásával eltávolítható – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik