Nagyvilág

EP: Lengyelország legalább egy CIA-gépet fogadott

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy repülőgépe 2003-ban Kabulból jövet leszállt Lengyelországban, majd kisvártatva továbbindult az amerikai fegyveres erők kubai területen lévő guantánamói támaszpontja felé - jelentette hétfőn a Zycie Warszawy című lengyel lap.

A varsói lap annak az európai parlamenti bizottságnak a jelentésére hivatkozott, amely a terrorizmussal gyanúsított személyeket szállító CIA-járatok állítólagos európai leszállásait vizsgálja. Mariola Przewlocka, az északkelet-lengyelországi Szymany repülőtér volt igazgatója tájékoztatta arról a Lengyelországban is vizsgálódó európai parlamenti delegációt, hogy egy Boeing 737-es amerikai gép sok szempontból rendkívülinek nevezhető leszállást hajtott végre 2003-ban az általa irányított légikikötőben.

Przewlocka tanúvallomása szerint egyebek között azért emlékezetes számára, hogy leszállt ott az említett gép, mert elvileg nem szállhatott volna le, hiszen Szymany reptere nem volt előkészítve ilyen nagy gépek fogadására. Hivatalos okmányai szerint a gép a Premier Executive cég tulajdonában volt, amely a jelentés szerint az amerikai hírszerző ügynökség fedőcége.

Korábbi sajtójelentések szerint nem is egy CIA által bérelt gép landolt az északkelet-lengyelországi repülőtéren. A lapjelentések szerint kisbuszok mentek ezektől a repülőgépektől arra a 20 kilométerre fekvő katonai területre, ahol a lengyel titkosszolgálat kiképzi ügynökeit. Számos olyan feltételezés jelent meg a lengyel és a külföldi sajtóban, hogy a CIA titkos börtönt tartott fenn ezen a lengyel katonai területen.

Az európai parlamenti bizottság roppant elégedetlenül távozott Lengyelországból november eleji vizsgálatának befejeztével. Élesen bírálta a jelenlegi (konzervatív) és az előző (baloldali) lengyel kormányt is, mondván, hogy kevés együttműködési készséget tapasztalt a részükről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik