Nagyvilág

Brit csapatkivonások Irakból

Des Browne brit védelmi miniszter arra számít, hogy országa a jövő év végéig több ezer katonát von vissza Irakból. A miniszter szerint a katonai tervezők már dolgoznak a hónapokra szóló csapatcsökkentés tervein.

Nagy-Britannia jelenleg 7200 katonát állomásoztat Irak déli részén, jobbára az ország második legnagyobb városában, Bászrában és környékén. Margaret Beckett brit külügyminiszter a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a britek már a jövő tavasszal átadhatják a biztonsági ellenőrzést a dél-iraki Bászra tartomány felett.

Des Browne szerint a brit csapatok addig maradnak Irakban, amíg az iraki kormány igényli támogatásukat, és csapatkivonásra csak akkor van lehetőség, ha a tervek szerint halad az iraki biztonsági erők megerősítése. Leszögezte: nem hagyja, hogy akár egyetlen brit katona is tovább maradjon a kelleténél.

A brit védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy Irak felosztása szunnita, síita és kurd országrészekre nem oldaná fel a vallási feszültségeket, megingatná a térséget, amivel tisztában vannak az Irakkal szomszédos országok is. Irak így is annyira sebezhető, hogy a szélesebb térségbeli konfliktus tűzgócává válhat – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik