Külföld

Tízezrek tüntettek a pápa törökországi látogatása ellen

admin
admin

2006. 11. 26. 14:58

Több tízezer muszlim tüntetett vasárnap Isztambulban XVI. Benedek pápa jövő héten esedékes törökországi látogatása ellen.

A római katolikus egyházfő, akinek kedden kezdődő négynapos törökországi útja lesz az első hivatalos látogatása egy muszlim országban, óriási felháborodást váltott ki a muzulmánok körében egy szeptemberi beszédével, amelyben – sokan úgy találták – bántotta az iszlám vallást, s amely miatt XVI. Benedek sajnálatát fejezte ki, de bocsánatot nem kért.


A tüntetők – köztük sok fiatal Korán-idézetes fejpánttal – dobokat vertek és török nemzeti lobogókat, valamint az iszlámista Saadet (Üdvözülés) párt zászlait lengettek. “Pápa, tiszteld a prófétát” – állt az egyik magasba tartott transzparensen. A megmozdulás rendjére négyezer rendőr felügyelt.


Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök elhatárolódott a tiltakozástól, “marginálisnak” nevezve a tiltakozó csoportokat. A Saadet a szavazatok mindössze 2,5 százalékát szerezte meg a négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon.


A látogatást sokan úgy láttatják, mint lehetőséget a sokat vitatott szeptemberi németországi beszéd okozta sebek begyógyítására. XVI. Benedek vasárnap a Vatikánban azt mondta, az úttal meg szeretné mutatni a Törökországgal és a török néppel szemben érzett “nagyrabecsülését és őszinte barátságát”.


A pápa biztonságára egyébként több ember fog vigyázni, mint két éve George W. Bush amerikai elnökére, aki a NATO 2004 júniusi csúcstalálkozóján vett részt Törökországban. Isztambulban 12 ezer rendőrt mozgósítanak a látogatás idején.


A pápalátogatáshoz kapcsolódó hír, hogy lemondott a török kormány környezetvédelmi miniszterének tanácsadója. Tacettin Uralnak azért kellett távoznia, mert a Vatikánt élesen bíráló könyvének megjelenése csak néhány nappal előzte meg XVI. Benedek törökországi látogatását. A szerző írásában a “haladás ellenségeként” jellemzi a Vatikánt, egyszersmind erkölcsi gyengeséggel vádolja a katolikus egyházat, mert az, mint írja, korrupt és “a hedonizmusnak hódol”. Ural a Milliyet című lapnak úgy nyilatkozott, a megjelentek nem személyes meggyőződését tükrözik, hanem történeti kutatások eredményein és sajtójelentéseken alapulnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.