Nagyvilág

A hét elején egyeztet az USA és Észak-Korea

Az Egyesült Államok és Észak-Korea képviselői a jövő hét elején Pekingben találkoznak, hogy véglegesítsék a phenjani atomprogramról szóló hathatalmi tárgyalások újraindításának utolsó részleteit - írta vasárnapi számában az Aszahi Simbun című japán napilap, észak-koreai és amerikai forrásokra hivatkozva.

A találkozón a jelentés szerint amerikai részről Christopher Hill ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes, észak-koreai részről pedig Kim Kje Gvan külügyminiszter-helyettes lesz jelen, aki az egy éve megszakadt hathatalmi tárgyalásokon Észak-Korei főtárgyalója volt.


A lap szerint a találkozón alkalmasint Vu Ta-vej (Wu Dawei) kínai külügyminiszter is részt vesz. Észak-Korea október végén jelentette be nagy meglepetésre, hogy kész folytatni a tárgyalásokat, melyeket egy évvel ezelőtt hagyott ott, tiltakozásul a Washington által ellene elrendelt pénzügyi büntetőintézkedések miatt.

Idén októberben Phenjan kísérleti atomrobbantást hajtott végre, amellyel kiváltotta az egész világ elítélését, sőt büntetőintézkedéseket is elrendeltek vele szemben. Azzal a feltétellel hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz, ha ott a pénzügyi szankciókat is megbeszélik és rendezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik