Nagyvilág

Elbukták az ikrek Varsót

Hanna Gronkiewicz-Waltz liberális jelölt nyerte meg a varsói főpolgármesteri tisztségért folyó versenyt ellenfelével, a konzervatív Kazimierz Marcinkiewicz volt kormányfővel szemben két közvélemény-kutatás szerint.

A lengyelországi helyhatósági választások vasárnap rendezett második fordulójában az exit pollok (a szavazófülkékből kilépő választók megkérdezésével készült felmérések) szerint az 54 éves volt jegybanki elnök asszony 52,8, illetve 53,4, míg Marcinkiewicz 47,2, illetve 46,6 százalékot szerzett a választásokon.


A varsói főpolgármesteri tisztség elvesztése komoly csapás az egy éve hatalmon lévő Kaczynski ikrek számára. Jaroslaw Kaczynski kormányfő a vezető kormánypárt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, míg ikertestvére, Lech Kaczynski a varsói főpolgármesteri tisztségből jutott az államfői bársonyszékbe.


Az exit pollok szerint a nagyobb városokban általában az eddigi polgármesterek győztek. Varsó kivételével a választási részvétel mindenütt kisebb volt, mint az első fordulóban, 16.30 óráig 28,81 százalékot tett ki.


Krakkóban a Gfk Polonia közvélemény-kutató intézet szerint újraválasztották Jacek Majchrowski eddigi (jelenleg független, korábban a Baloldali Demokratikus Szövetséghez tartozó) polgármestert, ami azt jelzi, hogy a tőrténelmi lengyel főváros bevehetetlen erődnek bizonyult a két fő vetélytárs, a PiS, illetve az ellenzéki, jobboldali liberális Polgári Platform számára.


A második legnagyobb lengyel városban, Lódzban ugyancsak az eddigi polgármester, Jerzy Kropiwnicki (PiS) győzött a felmérések szerint 55,2 százalékkal. Poznanban, a nagy-lengyelországi vajdasági székvárosban szintén az eddigi városvezető, a független Ryszard Grobelny nyert 56,8 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik