Nagyvilág

Egy óráig tartott a tűzszünetet a Gázai övezetben

A Gázai övezetből kilőtt két rakéta csapódott be dél-izraeli területen az izraeli rádió jelentése szerint vasárnap reggel, egy órával azután, hogy Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök éjjeli megállapodása után hajnalban tűzszünet lépett életbe.

A rádió értesülése szerint két Kasszám-rakéta csapódott be a Negev-sivatagban, Szderót dél-izraeli város térségében. A támadásban nem sérült meg senki.


Az akciót a palesztin területeken kormányzó Hamász iszlámista mozgalom fegyveres szárnya és az Iszlám Dzsihád vállalta. Indoklásuk szerint Izrael nem vonta ki erőit maradéktalanul a Gázai övezetből.


A Jerusalem Post című lap internetes kiadásában előzőleg azt írta, két palesztin szervezet, az Iszlám Dzsihád és az Abbász vezette mérsékelt Fatahhoz tartozó egyik szélsőséges csoport, az Abu Reis vasárnap hajnalban közölte, nem tartják kötelezőnek magukra nézve a tűzszünetet.


Mahmúd Abbász palesztin elnök szombat éjjel telefonon beszélt Olmerttel, és közölte vele, hogy megállapodásra jutott az összes palesztin csoporttal az erőszak leállításáról a Gázai övezetben – jelentette be Miri Ejszin, az izraeli miniszterelnök szóvivője. Abbász arra kérte az izraeli kormányfőt, hogy cserében Izrael állítsa le hadműveleteit a Gázai övezetben, és vonja ki onnan csapatait, amibe Olmert a szóvivőnő szerint beleegyezett.


A füstbe ment megállapodás


Nabíl Abu Rudaina, Abbász szóvivője később Gázában azt mondta, hogy a palesztin fegyveres csoportok megállapodtak: vasárnap reggel 6 órától (helyi idő szerint) beszüntetik minden fegyveres akciójukat, és ismét életbe léptetik az Egyiptomban, 2005 februárjában elért tűzszünetet.

Olmert cserében beleegyezett, hogy Izrael leállítja hadműveleteit a Gázai övezetben – mondta a szóvivő.

Hozzáfűzte, hogy a palesztin elnök, Iszmáil Haníje kormányfő és az összes palesztin csoport írásbeli megállapodást kötött, hogy tartják magukat a Kairóban, 2005-ben elért tűzszünethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik