Nagyvilág

Merényletkísérlet Belfastban

Az ír katolikus Sinn Féin párt vezetőinek és három másik személynek a meggyilkolására tett kísérlet címén vádat emeltek szombaton egy északír unionista ellen.

Michael Stone, egy északír unionista félkatonai szervezet tagja és a tartomány feletti brit uralom fennmaradásának a híve pénteken házi készítésű robbanószerkezettel rontott be az északír parlament belfasti épületébe, amidőn a testület éppen az északír önkormányzat újjáélesztéséről tanácskozott.

A férfi a törvényhozás bejáratánál dobott gyanús csomagot a biztonsági őrök felé azt kiabálva, hogy pokolgép van benne. Szemtanúk elmondása szerint a csomagból füst gomolygott, és szikrapattogás hallatszott. Az épület falára kívülről valaki festékszóróval ráírta: Sinn Féin IRA.

A Sinn Féin pártot tekintik az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) katolikus félkatonai fegyveres szervezet politikai szárnyának.

Michael Stone-t korábban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték egy IRA-tag és két polgári személy 1988-as megöléséért, de az észak-írországi parlamenti önigazgatást ismét életre hívó, 1998-as nagypénteki egyezség keretében amnesztiát kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik