Nagyvilág

A Kreml segítségét kéri a brit kormány

A megmérgezett kém ügyében brit kormány a Kremlt is bevonná a nyomozásba, míg Németország szerint az Európa Tanácsnak is be kellene avatkozni a nyomozásba. A brit titkosszolgálatok szerint a gyilkosságot külföldi ügynökök hajtották végre.

Moszkva áll a háttérben

A Kreml rendelte el a volt titkosügynök meggyilkolását, mert az sok mindenről tudott – vélekedett szombaton az az olasz férfi, aki utoljára találkozott a megmérgezett orosz kémmel. Mario Scaramella a Corriere della Sera olasz lap szombati számának adott interjújában hangoztatta, hogy Alekszandr Litvinyenkót azért gyilkolták meg, amit tudott, és ez szerepel majd az olasz parlament úgynevezett Mitrohin-bizottságának dokumentumaiban is. Az olasz lap megkérdezte Scaramellát arról, hogy a történtek után kér-e személyes védelmet a rendőrségtől. Azt válaszolta, hogy nem kér semmit, bár nincs kétsége afelől, hogy a Kreml áll a háttérben. “Mivel én vagyok az egyetlen, aki örökölte (a megmérgezett) ügynök információt…” – hangsúlyozta Scaramella, befejezetlenül hagyva mondatát.

Tanácskozást tartott péntek este Londonban a COBRA, a brit kormány válsághelyzetekre alakított döntéshozó testülete. A brit kormány arra kérte a Kremlt, segítse a Scotland Yardot a nyomozásban, miután kiderült, hogy polóniummal, azaz egy radioaktív anyaggal mérgezték meg Alekszandr Litvinyenkót, az orosz titkosszolgálat Nagy-Britanniában menedékjogot kapott volt alezredesét. Jurij Fedotov londoni orosz nagykövetet kérték fel, hogy továbbítsa az óhajt Moszkvának – közölte a brit külügyminisztérium.


A brit hatóságok szerint az orosz elnököt életében élesen bíráló Litvinyenkót az igen ritka és erősen sugárzó polónium 210-es elemmel mérgezték meg. Az anyag vagy az étellel, vagy belélegzéssel vagy egy seben át juthatott be az áldozat szervezetébe. A polóniumot Litvinyenko vizeletéből mutatták ki.


Profi volt az elkövető


A brit szakemberek rámutatnak: a kapott dózist “jól számolták ki” – a túladagolás azonnali halált okozott volna, a túl kicsi viszont nem lett volna halálos. Ez meggyőzően tanúskodik arról, hogy “jól képzett volt az (vagy azok), aki a mérgezést megszervezte”. A radioaktív anyagnak nincs ellenanyaga, a HPA illetékesei most számítógépes modellezés segítségével azt próbálják megállapítani, mikor került a gyilkos anyag a szervezetbe.


A brit rendőrség három londoni, Litvinyenko által látogatott helyszínen – egy belvárosi szusibárban, a Millenium szállodában, ahol a volt kém találkozókat szervezett, valamint a főváros északi részén lévő lakásában – találta meg a rendkívül ritka radioaktív anyag nyomait. A brit terrorelhárító részleg detektívjei nem kívántak nyilatkozni arról, hogy mekkora mennyiségű radioaktív anyagra bukkantak az orosz ügynök által látogatott helyeken


A nyomozók abból indulnak ki, hogy az egyelőre ismeretlen tettes november 1-jén adta be Litvinyenkónak a polóniumot. Az exkémnek az említett napon több találkozója volt. Teázott például két orosszal, akik közül – mint azt a The Moscow Times című angol nyelvű orosz lap már kedden megírta – az egyik Andrej Lugovoj, a KGB szovjet titkosszolgálat egykori tisztje volt, a másikról pedig csak annyit tudni, hogy a keresztneve Vlagyimir.


Az ET is nyomozna


Németországban egy liberális politikus nyíltan, a kormány emberi jogi megbízottja pedig burkoltan felvetette, hogy Alekszandr Litvinyenko kiugrott orosz kém rejtélyes halálának kivizsgálásába be lehetne vonni az Európa Tanácsot is.


“Oroszországnak, mint ET-tagnak magának is érdeke az ilyen esetek gyors tisztázása, “nehogy valótlan spekulációk kezdjenek el keringeni” – mondta Günter Nooke, a német kormány emberi jogi megbízottja a Berliner Zeitung című lap szombati számában. A tisztségviselő szerint “Anna Politkovszkaja moszkvai újságírónő meggyilkolása és Alekszandr Litvinyenko rejtélyes londoni halála nem vet jó fényt a sajtó- és véleménynyilvánítás oroszországi helyzetére”.


Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) politikusa, az Európa Tanács oroszországi jelentéstevője – volt német igazságügy-miniszter – úgy vélte, az európai szervezet figyelemmel kíséri a Politkovszkaja- és a Litvinyenko-ügyet.


Visszafogottabban nyilatkozott a német kormány német-orosz kapcsolatok felügyeletével megbízott tisztségviselője. Andreas Schockenhoff szerint előbb meg kellene várni a brit rendőrség nyomozásának eredményét.


Külföldi lehet a gyilkos


A brit titkosszolgálatok szerint Alekszandr Litvinyenko dezertőr orosz kém megmérgezése az “államilap támogatott terrorizmus nyomait mutatja”. Egy magas rangú brit kormányzati tisztviselő a The Times című lap szombati számának megerősítette, “polónium 210-es radioaktív anyag és más meg nem nevezett bizonyítékok is arra utalnak, hogy a gyilkosságot külföldi ügynökök hajtották végre.” Szakértők szerint a mérgezéshez használt mennyiségű polóniumot csak nukleáris létesítményből lehet megszerezni.


Cáfolta, hogy bármi köze lenne Alekszandr Litvinyeko halálához, az a “titokzatos harmadik férfi”, akivel a rejtélyes mérgezésben csütörtökön meghalt volt orosz kém egy londoni szállodában találkozott november elején – írta szombaton a The Times brit napilap.


A tekintélyes lap, csütörtökön forrásai megnevezése nélkül, arról számolt be, hogy Litvinyenko elmondta a nyomozóknak, hogy régi barátjával, Andrej Lugovojjal megbeszélt találkozóján, egy másik férfi is várta, aki “Vlagyimirként” mutatkozott be. Ezt a “Vlagyimirt” a The Times szerint az áldozat “negyvenes, kistermetű, szögletes vonású, hallgatag embernek” írta le és tartott is tőle, mert láthatóan semmit nem akart magáról elárulni. A férfi erősködött, hogy teázzanak együtt, de a beszélgetés alatt nem mondott sokat.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik