Külföld

Tiltakozás lett a libanoni miniszter temetéséből

admin
admin

2006. 11. 24. 13:29

Szíria-ellenes tiltakozássá vált a libanoni kormány kedden meggyilkolt tagjának temetése, melyen több százezren vettek részt. Egy Szíria-ellenes miniszter visszatért a kormányba, így elgördült az akadály a gyilkosságokat vizsgáló nemzetközi törvényszék felállítása elől.

Pierre Dzsemájel koporsóját Bejrút melletti szülőhelyéről vitték a fővárosba, ahol az utak mentén százezrek álltak, Szíria-ellenes és az államfőt elítélő jelszavakat kiabálva. A gyászszertartást a Szent György katedrálisban tartotta Naszrallah Szfeir maronita pátriárka, jelen volt a parlament Szíria-ellenes többségének vezetője, a kormányának tagjai és a síita Amal szervezet vezetője. Emile Lahud elnök nem mozdult ki rezidenciájából, amelyet a tüntetőktől tartva megerősítettek.

Már a temetés előtt is több tízezren tüntettek Bejrút központjában. A libanoni zászlókkal felvonuló tiltakozók megtaposták a Damaszkusz-barát libanoni elnök, valamint a szíriai és az iráni államfő képmásait. Dzsemájel az ötödik olyan Szíria-ellenes libanoni politikus, akit merényletben öltek meg a múlt év februárja, vagyis Rafík Haríri kormányfő meggyilkolása óta.

Vizsgálódhat az ENSZ

Közben visszatért a libanoni kormányban betöltött belügyminiszteri tisztségébe Haszan Szabe, aki februárban a dán nagykövetség felgyújtása miatt lemondott, így most – mivel Szabe is Szíria-ellenes politikus – a kabinetben biztosan lesz elég szavazat az ENSZ által felállítandó nemzetközi törvényszék jóváhagyására.

Szabe annak hatására mondott le, hogy a világméretű botrányt kiváltó Mohamed-karikatúrák miatt feldühödött libanoni muzulmánok felgyújtották a dán nagykövetség Bejrút egyik keresztény negyedében álló épületét. A zavargásokban meghalt egy ember, további 50 pedig megsérült. A muzulmánok haragja azért fordult Dánia ellen, mert a Mohamed-karikatúrákat egy dán lap közölte először.


Engedett a nyomásnak

Szabe pénteken közleményben jelentette be, hogy Fuád Szinjóra miniszterelnök kérésére, és látván a kényes belpolitikai helyzetet, félretesz minden egyéb politikai és személyes szempontot, és csak az ország érdekét tartja szem előtt, ezért visszatér hivatalába – jelentette az ANI libanoni hírügynökség.

Kormányzati források közölték, hogy Szabe lemondását annak idején nem fogadta el a miniszterelnök, ezért visszatéréséről nem kell új határozatot hozni. Szabe távolléte alatt Ahmet Fatfat ifjúsági és sportminiszter ügyvezetőként látta el a belügyminiszter feladatait is.Szabe visszatérésével 18-ra nő a miniszterek száma a kormányfővel együtt.

Tömegesen hagyták el a kormányt

A kormány egyébként 24 tagú lenne, de a közelmúltban lemondott hat Szíria-barát miniszter, öt síita és egy keresztény. A létszámnak azért van nagy jelentősége, mert a Rafík Haríri volt kormányfő és további 14 személyiség – közöttük a kedden meggyilkolt Pierre Dzsemájel ipari miniszter – elleni merényletek kivizsgálására létrehozandó libanoni nemzetközi törvényszék jóváhagyásához a kormánytagok legalább kétharmadának hozzájárulása szükséges. A kormány szombati ülésén szavaz a törvényszék felállításának jóváhagyásáról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.