Nagyvilág

Saját pártja készül puccsra a román kormányfő ellen?

Romániában saját pártja puccsot készít elő a kormányfő ellen, aki jelenleg Franciaországban kezelteti magát - értesült a Magyar Rádió.

Nem a mezőgazdasági minisztérium élén végzett munkája, hanem politikai tevékenysége miatt menesztette Tariceanu liberális párti miniszterelnök a szintén liberális Gheorghe Fluturt. Az agrártárca vezetője ugyanis néhány napja lemondott a pártban betöltött alelnöki tisztségéről, és több liberális képviselővel, szenátorral együtt csatlakozott egy politikai platformhoz, amelyet a liberális pártból korábban eltávozott vagy eltávolított ismert személyiségek hoztak létre, élükön két volt pártelnökkel, Valeriu Stoicával és Teodor Stolojannal.

Miniszterelnök-jelöltjük valószínűleg az egykori kormányfő, Teodor Stolojan, aki most a népszerűségi listákon előkelő helyen szerepel, s valaha szoros kapcsolata volt Ion Ilescuval, pár éve pedig Traian Basescu államfő közeli barátja, egyik legfontosabb tanácsadója. A múlt hónapig az államelnöki hivatalban tevékenykedett. Ezért a sajtó és az elemzők nagy része úgy véli, hogy tulajdonképpen egy, az államfő köré tömörülő megapártot akarnak létrehozni, amelynek fő erejét a demokrata párt adná, a liberálisokkal szövetségben kormányzó, de egyre rosszabb viszonyban lévő alakulat.

Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter menesztése után a liberális platform bejelentette: több mint kéttucat alsó és felsőházi képviselője nem fogja megszavazni a Tariceanu-kabinet törvény-kezdeményezéseit. Ami azt jelenti, hogy külső, azaz ellenzéki támogatás nélkül bármikor megbukhat a kormány, hiszen eddig sem biztosította neki minden alakalommal a szavazattöbbségi szavazatokat a koalíció.

A Franciaországban térdműtéten tartózkodó Tariceanu miniszterelnök nem jelölt ki utódot a mezőgazdasági tárca élére, ezért Traian Basescu keményen bírálta őt, de Gheorghe Flutur menesztését aláírta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik