Nagyvilág

Meghalt a megmérgezett orosz kém

Néhány héttel feltételezett megmérgezése után csütörtök este a londoni egyetemi kórházban meghalt Alekszandr Litvinyenko, az orosz titkosszolgálat volt ügynöke.

A halálhírt a kórház szóvivője közölte a BBC brit közszolgálati adóban. „Nagyon beteg volt, amikor behozták, az orvosok mindent megtettek, ami tőlük tellett, hogy megmentsék” – mondta Litvinyenkóról.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 43 éves volt alezredesén – Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik bírálóján – három hete kezdtek mérgezés tünetei mutatkozni azután, hogy egy londoni szállodában találkozott két orosszal.


A férfi, aki 2000-ben szökött Nagy-Britanniába feleségével és fiával, miután odahaza megvádolta az FSZB-t, hogy a szintén Londonba menekült Borisz Berezovszkij mágnás életére tör, a Putyin elnökkel szemben szintén kritikus, október 7-én gyilkosság áldozatául esett Anna Politkovszkaja orosz újságírónő halála ügyében kutakodott.


A Scotland Yard nyomozást indított, hogy tisztázza az exkém megbetegedésének körülményeit, miután az orvosok a múlt héten – Litvinyenko pénteki kórházba szállítása után – azt mondták, a betegséget mérgezés okozta, de egészségi állapotának rohamos romlásának okát – amelyre a halála is visszavezethető – egyelőre nem ismerik.


Ismerte a gyilkosait?


Litvinyenko környezetéből megvádolták a Kremlt azzal, hogy összeesküvést szőttek a volt FSZB-tiszt megölésére. Moszkvában “ostobaságnak” nevezték, és visszautasították e vádakat. A londoni The Times pénteki számában interjú jelent meg Litvinyenkóval aki kijelentette: azért akarja a merényletet túlélni, hogy “megmutassa nekik”. “Engem elkaptak a gazemberek, de nem kapnak el mindenkit” – mondta a volt hírszerző.


Andrej Nyekraszov, Litvinyenko egyik barátja az AP-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az egykori kém az Oroszországban folyó hatalmi harc áldozata lett és mivel a Kreml félt a leleplezéseitől, logikus volt a vele szembeni bosszú.


Alex Goldfarb, Litvinyenko szóvivője bejelentette, hogy az elhunyt közvetlenül halála előtt diktált egy nyilatkozatot, amelyet a család egyik tagja olvas fel pénteken délben a londoni egyetemi kórház előtt. Goldfarb nem árulta el ugyanakkor Litvinyenko megnevezi-e benne gyilkosát.


Brit nyomozókra tartozik


Egy Kreml-szóvivő szerint a briteknek kell nyomozniuk a Londonban megmérgezett Alekszandr Litvinyenko dezertőr orosz biztonsági tiszt halála ügyében – jelentették orosz hírügynökségek pénteken. „A történtek kivizsgálása a brit jogérvényesítő szervekre tartozik, mivel Litvinyenko az utóbbi időben Nagy-Britanniában élt” – mondta Dmitrij Peszkov helyettes Kreml-szóvivő pénteken Helsinkiben az Interfax szerint.


Peszkov korábban “merő ostobaságnak” nevezte azt a gyanút, hogy volt munkaadói törhettek a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) brit menedékjogot élvező egykori alezredesének életére.


Muszlim hitre tért


A Chechenpress hírügynökség úgy tudja, hogy Litvinyenko nemrég felvette az iszlámot, halálos ágya mellett egy molla elvégezte az összes muszlim szertartást, és muszlim temetőben is hantolják el.


A szakadár hírügynökség szerint a volt FSZB-tiszt, aki Vlagyimir “Putyint (az orosz elnököt) és bűnös klikkjét tartotta gyilkosainak”, azt üzente a csecsenföldi és észak-kaukázusi modzsahedeknek, hogy tekintsék őt fegyvertársuknak, Allahtól pedig vértanúsorsot kért a maga számára. A nehezen elérhető Chechenpress híradását a Daymokh hírportál közvetítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik