Nagyvilág

Maradnak az ausztrál katonák Irakban

John Howard ausztrál kormányfő szerint a koalíciós erők Irakból való idő előtti kivonásának katasztrofális következményei lennének és a terroristák győzelmét jelentené.

Howard, aki egy ausztrál kereskedelmi rádiónak nyilatkozott pénteken, a csütörtöki, 160 halálos áldozattal járó bagdadi merényletre, s egyúttal a munkáspárti ellenzék az ausztrál egységek Irakból való hazatérésének egyre erőteljesebb követelésére reagált. Ez utóbbi bírálatokat csak erősítette, hogy Nagy-Britannia a héten bejelentette: elképzelhetőnek tartják a dél-iraki Bászra tartomány ellenőrzésének átadását jövő tavasszal az iraki haderőknek.

“Miután semmit nem fejeztünk be, minden eddigi erőfeszítés hiábavalóvá válna és a terroristák győznének. Mindennek beláthatatlan következményei lennének számunkra” – szögezte le Howard, aki elismerte: Irak “nagyon rossz időszakot él át”. Ugyanakkor megerősítette: továbbra is meggyőződése, hogy jó döntést hozott az ausztrál kontingens iraki küldetésével, még akkori is, ha nem találtak az országban egyetlen tömegpusztító fegyvert sem.


Ausztrália jelenleg 1400 katonát állomásoztat Irakban, feladatuk kizárólag a helyi biztonsági erők kiképzése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik