Nagyvilág

Izrael hajthatatlan

Izrael elutasította pénteken a palesztin fegyveres csoportok tűzszüneti javaslatát, mely szerint a palesztinok beszüntetnék rakétatámadásaikat, amennyiben az izraeli hadsereg véget vet gázai és ciszjordániai műveleteinek.

„A javaslat csupán részleges tűzszünetre vonatkozik, amely a Gázai övezetből indított rakétatámadások beszüntetésére korlátozódik, cserébe az izraeli műveletek teljes leállításáért minden fronton. Komolytalannak tartjuk az ajánlatot” – közölte Miri Ejszin izraeli kormányszóvivő. „A palesztin csoportok nem vállalnak kötelezettséget a terrorista támadások, egyebek között az öngyilkos merényletek leállítására” – tette hozzá.

Káder Habíb, az Iszlám Dzsihád szervezetének szóvivője palesztin illetékesek csütörtöki gázai találkozója után megerősítette, hogy a palesztin frakciók egyetértésre jutottak: készen állnak leállítani a rakétatüzet, ha Izrael véget vet a palesztin nép ellen irányuló agressziónak. Elmondta, hogy a megállapodást a kormányzó Hamasz, az Iszlám Dzsihád, valamint a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért illetve a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezetek fogadták el.

Egy izraeli katonai szóvivő közben közölte, hogy péntekre virradóra három rakétát lőttek ki Izraelre, ami anyagi károkat okozott az izraeli Szderót városban. Az izraeli hadsereg fokozza a Gázai övezet északi részében folytatott támadásait és rajtaütéseit a palesztin rakétatámadások leállítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik