Nagyvilág

Dél-Korea nyárig kivonja csapatait Irakból

Dél-Korea jövőre kivonja csaknem felét az Irakban állomásozó katonáinak, miközben még egy évvel meghosszabbítja ott maradó kontingensének küldetését – vált ismertté pénteken.

Az Irak északi részén, Irbil városában állomásozó 2300 fős dél-koreai csapattestből 1100 katonát kíván kivonni Szöul a jövő év elejéig – adta hírül a Yonhap hírügynökség, egy meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőt idézve.

A csapatkivonásról szóló döntés egy nappal a kormányzó Uri Párt bejelentése után történt, mely szerint a tömörülés támogatni fogja a kormány azon döntését, hogy az Irakban állomásozó dél-koreai csapatok küldetését – mely ez év végén járt volna le – egy évvel meghosszabbítsák.


Dél-Korea 2004-ben egy csaknem 3600 fős kontingenst vezényelt Irakba az Egyesült Államok vezette katonai művelet támogatására. Szöul azóta fokozatosan csökkenti iraki csapatai létszámát, jelenleg 2300 fővel vesz részt a béketeremtésben. Ez Washington koalíciós partnerei közül Nagy-Britannia után a második legnagyobb, Irakban szolgálatot teljesítő haderő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik