Nagyvilág

Nem látnák szívesen Erdogant államfőként

A törökök többsége nem szeretné, hogy Recep Tayyip Erdogan kormányfő is induljon a jövő májusban tartandó elnökválasztáson egy csütörtökön közzétett közvélemény-kutatás szerint.

A török világi állam hívei attól tartanak, hogy az iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja színeiben kormányzó Erdogan, akinek felesége muszlim fejkendőt visel, elnökké választása esetén megpróbálná aláásni az állam és a vallás közötti kettéválását.

A török D tévécsatorna által végzett közvélemény-kutatás szerint a válaszolók 51 százaléka ellenezte a török kormányfő államfővé választását, 31 százalék viszont Erdogant látná szívesen az elnöki székben. Az ellenzők 31,5 százaléka szerint a török kormányfő nem világi és nem is köztársaságpárti, sokak szerint pedig nincs megfelelő iskolai végzettsége és nem eléggé békéltető, ami szükséges lenne a nemzet vezetéséhez.

A hivatalban lévő, korábban bíróként dolgozó, szilárdan világi nézeteket valló Ahmet Necdet Sezer török államfő jövő májusban készül visszavonulni, miután hétéves megbízatása lejár. Utódját a parlament választja meg, amelyben Erdogan pártjának képviselői vannak többségben.

A közvélemény-kutatás azon kérdésére, hogy mi fog történni, ha Erdogan követi Sezert az államfői poszton, a megkérdezettek harmada szerint a felszültség növekedni fog, de idővel úrrá lesznek rajta. Azonban a válaszolók több mint egy negyede szerint egy ilyen lépés az országot káoszba fogja taszítani, 11 százalék pedig katonai puccsot jósol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik