Nagyvilág

A balkáni stabilitásról tárgyalt Gyurcsány Szkopjéban

A magyar miniszterelnök a Nyugat-Balkánon tett körútja során csütörtökön a macedón fővárosban folytatott tárgyalásokat.

Gyurcsány Ferenc Magyarország a térséggel kapcsolatos egyik fő feladatának nevezte, hogy ráébressze EU- és NATO-partnereit: nem szabad kicsinyes és rövidlátó hatalmi játékoknak teret engedni a térségben, s kiszolgáltatni ezeknek a manipulációknak a nyugat-balkáni államokat.

A magyar kormányfő csütörtökön Bosznia-Hercegovinából érkezett a Macedón fővárosba, ahol Ljubisa Georgievszki parlamenti elnökkel, Branko Crvenkovszki államfővel és Nikola Gruevszki miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. A magyar miniszterelnök arról biztosította tárgyalópartnereit arról, hogy Magyarország támogatja Macedónia sikeres és minél ütemesebb európai integrációját.

Szerinte Macedónia már 2008-ban megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat a NATO-val, s az észak-atlanti szövetségnek ezt a jövő heti rigai csúcsértekezletén már konkrétan jeleznie is kell.

A magyar kormányfő szkopjei látogatását befejezve Albániába utazott tovább, ahol a helyi vezetőkkel tárgyal, és pénteken Tiranában részt vesz a Közép-európai Kezdeményezés csúcsértekezletén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik