Nagyvilág

További gyilkosságok várhatók Libanonban

Újabb merényletekre kell számítani Libanonban Pierre Dzsemájel libanoni ipari miniszter megölése után is – jelentette ki szerdán Valíd Dzsumblatt, aki szerint a merényletekkel a parlamenti többséget akarják aláásni.

A Szíria-ellenes drúz politikus további miniszterek és parlamenti képviselők halálára számít, amint azt egy bejrúti sajtótájékoztatón elmondta. Véleménye szerint Szíria áll a merénylet mögött. „Úgy tűnik, a szíriai rezsim folytatja a gyilkosságokat, (…) de mindegy, mit tesznek, mi fogunk győzni” – mondta.

A merénylet közvetlen célja Dzsumblatt szerint az, hogy kisiklassa a nemzetközi törvényszék ügyét, amely a tavalyi Haríri-gyilkosságot hivatott kivizsgálni. Megismételte azt a véleményét, hogy a volt miniszterelnök megölése mögött is Damaszkusz áll.

Szíriát vádolja a bejrúti kormány egyik tagja, Naila Moavvad szociálisügyi miniszter asszony is, akinek férje, René Moavvad államfő a beiktatása után 17 nappal, 1989. november 22-én szintén merénylet áldozata lett. Nyilvánvaló, hogy Szíria és szövetségesei állnak a merénylet mögött – jelentette ki az asszony a BBC rádiónak nyilatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik