Nagyvilág

Megfenyegették Litvinyenkot a megmérgezése előtt

Alekszandr Litvinyenko feltehetően megmérgezett volt orosz titkosügynök egy olasz barátja azt mondta szerdán, hogy mind Litvinyenko, mind pedig ő fenyegető e-mail üzeneteket kapott néhány nappal a volt orosz kém feltételezett megmérgezése előtt.

Csak kis hal volt?


“A Londonban megmérgezett dezertőr, Alekszandr Litvinyenko túl kis hal ahhoz, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az életére törjön” – vélte egy tartalékos FSZB-ezredes dumaképviselő a független Kommerszant keddi számában. “Az államhatalom nem ereszkedhet le az egyszerű alkalmazottakkal való kisstílű leszámolások szintjére” – írta Gennagyij Gudkov a lapban.

Mario Scaramella, aki londoni értesülések szerint partnere volt Litvinyenkónak abban a kutatásban, amelyet az egykori biztonsági tiszt Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolása ügyében folytatott, kijelentette: azért találkozott november elsején (Litvinyenko megmérgezésének feltételezett napján) egy londoni japán vendéglőben az orosz exügynökkel, mert aggasztotta a fenyegető üzenet, és meg akarta beszélni barátjával, mit tegyenek.

Scaramella, aki tagja volt korábban egy olasz parlamenti bizottságnak, amely az olasz Vörös Brigádok és az egykori szovjet KGB kapcsolatait vizsgálta, bejelentette a római sajtóértekezletén: egy kapcsolata révén hozzájutott nemrégiben egy olyan listához, amely olaszországi és nagy-britanniai merényletek célpontjaiként megjelölt személyek nevét tartalmazza, s rajta van ezen az ő neve is, Litvinyenkóé is, továbbá Paolo Guzzantié, az említett olasz parlamenti bizottság vezetőjéé is. Kijelentette: azoknak, akik e listát készítették, közük volt Anna Politkovszkaja Kreml-bíráló orosz újságírónő október 7-i, moszkvai meggyilkolásához is.

Brit nyomozók Olaszországba készülnek, hogy kihallgassák Scaramellát az ügyben. A Scotland Yard jelezte szerdán, hogy nagy erőkkel folytatja a nyomozást, de még senkit sem vett őrizetbe az ügyben.


Tallium helyett “méregkoktél”

Továbbra is bizonytalanság uralkodik abban a kérdésben, milyen anyaggal mérgezhették meg Litvinyenkót. Az őt ápoló kórház, a londoni University College egyetem klinikája jelezte, hogy orvosai valószínűtlennek tartják a korábban feltételezett talliumot, illetve talliumszulfátot. A legújabb feltételezések szerint nem egyetlen mérget, hanem “méregkoktélt” juttathattak az orosz exügynök szervezetébe.

Az egykori orosz kém egy barátja, aki meglátogatta szerdán a beteget londoni kórházi ágyánál, azt mondta, hogy benyomása szerint Litvinyenko sokkal rosszabb állapotban van, mint kedden volt. A kórház által kiadott hivatalos jelentés azonban nem erősítette meg vélekedését. Aszerint Litvinyenko állapota súlyos ugyan, de stabil, nem romlott az utóbbi napok folyamán.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik