Nagyvilág

Izrael folytatja gázai hadműveleteit

A gázai övezeti hadműveletek folytatása mellett döntött szerdán az izraeli biztonsági kabinet, miközben újabb halálos és sebesült áldozatokat követelt az ellenségeskedés.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök kormányának biztonsági kabinetje a hadműveletek folytatása mellett döntött ugyan, de nem határozott arról, hogy nagyszabású offenzívát indít az övezetből izraeli területek ellen irányuló palesztin rakétatámadások visszaszorítására – jelentette az izraeli katonai rádió.

Az izraeli hadsereg ily módon továbbra is (csak) a palesztin rakétakilövő állásokat próbálja meg felszámolni, illetve megakadályozni az Egyiptomból a Gázai övezetbe irányuló fegyverkereskedelmet. A biztonsági kabinet ülésén nagyszabású offenzíva tervét meg sem vitatták – fűzték hozzá politikai források.

Közben izraeli katonák egy palesztin fegyverest megöltek, négy másik palesztint pedig megsebesítettek szerdán a Gázai övezet északi részén, ahol megsebesült egy izraeli katona is.

Palesztin kórházi források szerint a palesztin fegyveres a Bét-Lahja településre behatoló izraeli harckocsik tüzétől vesztette életét, egy társa pedig megsebesült. Mindkét férfi a kormányzó Hamász radikális mozgalom tagja volt.

Az izraeli hadsereg szóvivője annyit közölt, hogy katonáik támadást intéztek palesztinok ellen, akik robbanóanyagot telepítettek a Gázai övezet északi részén egy olyan körzetben, ahol izraeli katonai alakulatok próbálják megakadályozni az Izrael elleni rakétatámadásokat.

A szintén a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanúnba izraeli gyalogos alakulatok vonultak be harckocsik és más páncélozott járművek támogatásával. Izraeli harkocsigránátok megsebesítettek három palesztint, köztük két kamaszt – közölték palesztin illetékesek.

Az izraeli hadsereg pedig arról számolt be, hogy egyik katonáját súlyosan megsebesítette Bét-Hanún körzetében egy palesztin harckocsielhárító rakéta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik