Nagyvilág

Aknamentesítették Nicosiát

Teljesen aknamentesítették szerdára Ciprus fővárosát, az egyetlen fővárost a világon, amelyet még mindig demarkációs vonal választ ketté.

A nicosiai repülőtér közelében tartott hivatalos ünnepségen felrobbantották az utolsó, e célból félretett két aknát. Az esemény jelképezte az ENSZ ötmillió euróba kerülő, két évig tartó aknamentesítő programjának befejezését. Ezalatt az idő alatt 2810 gyalogsági és harckocsiaknát semmisítettek meg a tűzszerészek.

A robbanószerkezeteket 1974-ben, Ciprus északi részének török elfoglalásakor telepítették az ellenfelek a demarkációs vonal két oldalára. A ciprusi kormány 2002-ben döntött a 180 kilométer hosszúságban elhelyezett aknamezők felszámolásáról, a török hadsereg pedig 2005-ben szintén beleegyezett a nicosiai szakasz megtisztításába.

Az ország többi részén még 28 aknamező van az ütközőzónában, mintegy 9 millió négyzetméteres összfelülettel. Ezek felszámolása 6 millió euróba fog kerülni. A munka megkezdését még el kell fogadtatni a török féllel is. A tárgyalások folyamatban vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik