Külföld

Titkosszolgálati eszközök a székely autonómia ellen?

admin
admin

2006. 11. 21. 11:51

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetője készítsen jelentést a parlament számára arról, miként lép fel „az etnikai alapú szakadár akciók” megelőzése és elhárítása érdekében - követelte a román kormánykoalícióban helyet foglaló Konzervatív Párt (PC).

A romániai magyar sajtó keddi számában beszámol arról, hogy a képviselőház állandó bizottsága felhatalmazta Bogdan Olteanu házelnököt, folytasson tárgyalásokat George Maiorral, a SRI igazgatójával, mielőtt a titkosszolgálat vezetője beszámolna a plénum előtt az általa vezetett intézmény tevékenységéről az ország azon régióiban, ahol esetleges „etnikai konfliktusokra” lehet számítani.

Etnikai konfliktusoktól védik az államot?

A kolozsvári Szabadság emlékeztet, hogy a PC parlamenti frakciója a múlt héten fordult kéréssel az állandó bizottsághoz: George Maior a plénum előtt számoljon be arról, hogy az általa vezetett intézmény miként védi a román állam érdekeit a lehetséges etnikumközi konfliktusoknak kitett régiókban, nevezetesen Hargita, Kovászna és Maros megyében. Ez a kis párt úgy véli: a velük egy koalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőinek területi autonómiát követelő nyilatkozatai is elősegítették e helyzet kialakulását.

A képviselőház elvben elfogadta a PC által benyújtott javaslatot, csupán a részletek tisztázása maradt hátra. „A Román Hírszerző Szolgálat aktívan és nagy gonddal figyeli, hogy mi történik a romániai magyar politikában” – kommentálta a történéseket a bukaresti Új Magyar Szónak (ÚMSZ) Kelemen Hunor, a képviselőház háznagya. „Teljesen abszurdnak tartom, hogy a SRI beszámoljon a parlament előtt, hiszen egyrészt mi nem fenyegetjük az alkotmányos rendet, másrészt a SRI-nek semmi dolga a helyi autonómiával vagy más, ilyen jellegű kérdéssel” – mondta a bukaresti lapnak.

Európai példák az autonómiára

Ugyanezen a napon az Adevarul című román napilap interjút közölt Göncz Kingával. A magyar külügyminiszter ebben kifejtette: Európában számos példa van a közigazgatási és területi autonómiára. Igaz, mindegyikhez a többség és a kisebbség közötti egyeztetések hosszú folyamata vezetett el – fűzte hozzá a miniszter, hangsúlyozva: Magyarországnak és Romániának elsősorban a két nemzet közötti bizalom megteremtésén kell munkálkodnia. A lap az interjú szövegében – Göncz Kinga fotója mellé – elhelyezett keretes anyagában konkrét példákat sorol fel annak alátámasztására, hogy az európaiak (például az olaszok, spanyolok, dánok és britek) az autonómia többféle változatát is elfogadták.

Az elmúlt hétvégén az egyik legaktívabb székelyföldi román szerveződés – a Hargita és Kovászna Megyei Románok Polgári Fóruma (FCRHC) – éppen a Konzervatív Párt által Marosfőn szervezett összejövetelén a “román nemzetállam egységét és szuverenitását veszélyeztető kísérletnek” nevezte a Székelyföld számára követelt területi autonómiát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.