Nagyvilág

Radioaktív anyaggal mérgezték meg az orosz kémet

Valószínűleg radioaktív anyaggal mérgezték meg Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkos ügynököt Londonban; az ügy vizsgálatát a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya vette át.

Litvinyenkót a londoni University College egyetem klinikájának intenzív osztályán ápolják, miután – mint az orvosi vizsgálatokból kiderült – a tallium nevű, rendkívül mérgező, fémes sószerű anyag került a szervezetébe.

John Henry toxikológus professzor kedden a kórház előtt tartott sajtótájékoztatóján felfedte ugyanakkor azt is, hogy a volt ügynök szervezetébe került méreganyag a tünetek alapján jó eséllyel radioaktív is volt. A szakember szerint ez még nagyobb sejtkárosodást okozhat, mint maga a mérgezés, és Litvinyenkónak csontvelő-átültetésre lenne szüksége.

Litvinyenko az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) alezredese volt, de hat éve Nagy-Britanniába szökött, és a múlt hónapban brit állampolgárságot is kapott. A volt orosz titkos ügynök londoni vélemények szerint elsősorban azzal vívta ki a Kreml haragját, hogy néhány éve megjelent könyvében állította: nem csecsenek, hanem az orosz titkosszolgálatok álltak az 1999-ben elkövetett, több száz emberéletet kioltó moszkvai házrobbantások mögött, amelyek után kiújult a csecsenföldi háború.

Az oroszokra terelődött a gyanú

A keddi The Guardian, a legnagyobb brit baloldali napilap szerint a súlyos, életveszélyes állapotban kezelt orosz exügynök mérgezési ügyében Peter Clarke, a londoni rendőrség terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese vette át a nyomozást. A lap szerint a figyelem most már nem arra az olasz kapcsolatra, Mario Scaramellára irányul, akivel Litvinyenko megbetegedése előtt, még november 1-jén a londoni Piccadilly Circus egyik japán éttermében találkozott, hanem két másik oroszra. Velük Litvinyenko – amint azt barátainak maga mondta el kórházi ágyán – előzőleg egy szállodában teázott.

A brit lap szerint egyikük Andrej Lugovoj volt KGB-ügynök, akinek „kapcsolatai vannak” a szintén Londonban élő Borisz Berezovszkij orosz pénzemberrel, Borisz Jelcin egykori orosz elnök bizalmasával. Berezovszkij kiadatását több tízmillió dolláros csalás gyanújának címén már négy éve kérte Londontól az orosz kormány, de Nagy-Britannia ehelyett menedékjogot adott az oligarchának. Berezovszkij azzal támadta meg a londoni felsőbíróságon az orosz kérelem nyomán megindult kiadatási eljárást, hogy Moszkva az életére tör.

A Litvinyenkóval teázó másik orosz kiléte nem ismert, de a brit lap szerint a volt ügynök mindkettőjükről információt adott a Scotland Yardnak. A volt FSZB-ügynök a teázás után találkozott a japán étteremben Scaramellával, aki londoni értesülések szerint valós partnere volt Litvinyenkónak abban a kutatásban, amelyet az egykori biztonsági tiszt Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolása ügyében folytatott. Politkovszkaját néhány hete ölték meg saját házának liftjében, az újságíró korábban egyebek mellett feltáró csecsenföldi riportjai miatt került szembe a hivatalos orosz politikával.

Az olaszok is félnek

Ahmed Zakajev, Aszlan Maszhadov egykori csecsen elnök szintén Londonban élő volt külföldi megbízottja – akinek kiadatását az orosz hatóságok terrorizmusban való részesség vádjával próbálják elérni – elmondta: az olasszal tartott találkozó után Litvinyenko felhívta, és azt mondta neki, hogy „nagyon fontos információt” kapott Politkovszkaja gyilkosainak kilétéről. Litvinyenkót másnap szállították kórházba a súlyos mérgezés első tüneteivel.

Londoni beszámolók szerint eközben Scaramella is már az életét félti, és „Rómában bujkál”. A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap úgy tudja: a tudós az olasz parlament úgynevezett Mitrohin-bizottságának tanácsadója. A bizottság, amely egy régebben nyugatra szökött és ott adatokat kiszolgáltató volt KGB-ügynökről kapta a nevét, a kelet-európai volt szocialista országok titkosszolgálatainak olaszországi tevékenységét vizsgálja.


A The Sun értesülése szerint az olasz a londoni étteremben beszélt Litvinyenkónak egy olyan állítólagos összeesküvésről is, amelynek célja az ő – Scaramella –, valamint a Mitrohin-bizottság elnöke, Paolo Guzzanti megölése lenne. A keddi The Times szerint a mérgezési ügyet a brit külügyminisztérium – egyelőre „a megemlítés szintjén” – már felvetette a londoni orosz nagykövetségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik