Nagyvilág

Soros: Amerika politikája gerjeszti a terrort

Élesen bírálta az Egyesült Államok külpolitikáját Soros György: a Financial Times Deutschlandban megjelent nyilatkozatában követelte, hogy Washington vessen véget a terrorizmus elleni háborúnak.

Soros szerint a terror elleni háború hamis üzenet volt, és az hamis eredményekhez vezetett. Az Egyesült Államok csakis úgy nyerheti vissza szükséges vezető szerepét a világban, ha véget vet ennek a háborúnak – vélekedett az amerikai–magyar pénzember. A terrorizmus támogatottsága szerte a világon ma jobban elterjedt, mint öt évvel ezelőtt, az Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadások idején – hangoztatta Soros György, aki szerint ezért csakis a hivatalos amerikai politika a felelős.

Soros szerint a terrorizmussal fel kell venni a harcot, de az katonai erővel nem fékezhető meg. Az amerikai milliárdos figyelmeztetett arra, hogy a nyugati értékek, mindenekelőtt a demokrácia, katonai intervencióval nem terjeszthetők. „Egy országra a demokrácia kívülről nem erőszakolható rá, de támogatni lehet azokat az erőket, amelyek az adott államban egy nyitott társadalomért küzdenek” – hangoztatta, utalva saját – évtizedes – tevékenységének tapasztalataira, a polgári társadalmak felépítését segítő alapítványok létrehozására.

Soros elítélte az amerikai kormányzat iraki politikáját, az ott alkalmazott erőszakot, illetve kínzásokat. Mindez szavai szerint ellenkező hatást váltott ki. Bírálta ugyanakkor az ellenzéki demokratákat is, azt hangoztatva, hogy még a félidős kongresszusi választások után sem vonták le a megfelelő következtetést, és csatlakoztak a republikánusok hamis koncepciójához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik