Nagyvilág

Letartóztatták az orosz egészségbiztosító vezetőjét

Megvesztegetés vádjával őrizetbe vette az orosz rendőrség pénteken az állami egészségbiztosító vezetőjét és az intézmény további öt magas rangú tisztviselőjét az orosz kormány korrupcióellenes hadjáratának legújabb felvonásaként.

Andrej Taranovot, a kilencvenes évek elején alapított szövetségi kötelező egészségbiztosítási alap igazgatóját kenőpénzek elfogadásával és hivatali beosztással való visszaéléssel vádolja az ügyészség – közölte a vádhatóság szóvivője. Az egészségbiztosító öt másik munkatársát, köztük Taranov két helyettesét, hasonló vádak alapján szintén őrizetbe vették.

Vlagyimir Putyin orosz elnök idén májusban kormánya elsőrendű feladatává tette az orosz társadalom rákfenéjének számító korrupció elleni küzdelmet, amely a 2008-as elnökválasztáshoz közeledve egyre fontosabbá válik. Putyin a korrupcióellenes hadjárat meghirdetése után menesztette az ország akkori főügyészét, mert megítélése szerint nem kellő határozottsággal lépett fel a korrupt hivatalnokokkal szemben. Az új főügyész, Jurij Csajka azóta kidolgozta a korrupcióellenes stratégiát.

Oroszországban az elmúlt egy évben több állami intézmény – köztük az FSZB titkosszolgálat, a belügyminisztérium és a vámhivatal – több magas rangú tisztviselőjét is őrizetbe vették korrupciós vádak miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik