Nagyvilág

Az al-Kaida emberei elözönlötték Európát

Az internetről tájékozódó terroristák már elözönlötték Európát - állítja a Le Point című francia hetilapnak adott interjújában Omar Nasiri, aki a francia titkosszolgálatok megbízásából dolgozott iszlám radikális csoportoknak. Az igazi terrorista kiképzőtáborok ma már az interneten találhatóak – állítja.

A beszélgetés apropóját A dzsihád szívében című 446 oldalas francia nyelvű élménybeszámoló megjelenése adta. Az egykori marokkói kábítószerárus Brüsszelbe költözése után vált hithű muzulmánná, majd állítása szerint nem a nyugati világ, hanem az iszlám vallási gyökereinek a barbarizmussal szembeni megmentése érdekében ajánlotta fel szolgálatait a francia titkosszolgálatoknak, amelyeknek megbízásából terrorista szervezetekkel lépett kapcsolatba.

Kétféle merénylő

Véleménye szerint a nyugati világ még mindig nem fogta fel, ami a terrorista kiképzőtáborokban jól érzékelhető: azt, hogy kétfajta terrorista mártír létezik. Az egyik az elnyomott muzulmán testvéreik megmentésére dzsihádot, azaz szent háborút hirdetők csoportja. Köztük sok az olyan elkötelezett kamasz, aki csak azt a földet akarja visszahódítani, amit őseitől elvettek. A másik csoportba tartoznak a vallási térítők, akik új hadjárattal akarják a világot az iszlám vallásra áttéríteni. Abban hasonlítanak egymásra, hogy valamennyien készek a vallás nevében meghalni.

Terjednek a radikális nézetek

Az egykori “titkosszolgálati terrorista” szerint minél többet tud valaki az iszlámról, annál inkább úgy érzi, hogy harcolni kell azok ellen, akik az iszlám nevében ölnek. Véleménye szerint az egész Földet veszély fenyegeti, mert Irak katonai inváziójával “megnyílt a pokol kapuja”. A nyugati világ ugyanis tényleges ideológiai fegyvert adott a fanatikusoknak, és most már a muzulmán világ értelmiségei, mérnökök és orvosok is támogatják a dzsihádot.

A legtöbb terrorista jelenleg Guantánamóban raboskodik, de sokan harcolnak Irakban és Afganisztánban is, és teljes hálózat épült ki Európában. Az al-Kaida vezetőit nem érdekli a hatalom, ők is készek mártírrá válni, de elég okosak ahhoz, hogy az “ügy” érdekében megvédjék magukat. Viszont ha egy terrorvezért sikerül elpusztítani, azonnal helyére áll valaki más: jelenleg egymilliárd potenciális Oszama bin Ladennel kell számolni – mutat rá Nasiri.

Az igazi terrorista kiképzőtáborok ma már az interneten találhatóak, amelyen robbanószerkezetek, terrorista stratégiák leírása található és amelyen utasítások küldhetők és olvashatók. Az al-Kaida tudatosan használja a világhálót a dzsihád népszerűsítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik