Nagyvilág

Összefutott Bush és Putyin

Az orosz és az amerikai elnök megerősítette, hogy a hétvégén Hanoiban sor kerül a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépés útját egyengető kétoldalú jegyzőkönyv aláírására. A két elnök a vnukovói repülőtéren találkozott, míg Bush gépét üzemanyaggal töltötték fel.

Putyin és Bush feleségükkel együtt rákot, kaviárt, borjúhúst és más csemegéket fogyasztott szerda délután a vnukovói repülőtér épületében, amíg a Szingapúrba, majd Vietnamba tartó amerikai elnöki gépet üzemanyaggal töltötték fel. A kötetlen eszmecsere másfél órán át tartott – jelezte a Kreml az amerikai elnöki pár továbbindulása után.

A két elnök újabb kétoldalú megbeszélést folytat az Ázsiai és Csendes-óceáni Együttműködés (APEC) szervezetének hétvégi csúcstalálkozója alkalmával, és amerikai és orosz tisztségviselők már korábban jelezték: az orosz WTO-belépésnek az amerikai kormány részéről zöld utat adó piacnyitási megállapodást vasárnap a jelenlétükben írja alá German Gref orosz gazdasági miniszter és Susan Schwab amerikai kereskedelmi képviselő.

Moszkvai megfigyelők azt latolgatták, hogy az amerikai–orosz piacnyitási megállapodás – az utolsó nagy akadály, amelyet a WTO-belépésről 13 esztendeje tárgyaló Oroszországnak még le kell küzdenie – esetleg rábírhatta a Kremlt az urándúsítás leállítását elutasító Irán szigorúbb megbüntetésével szembeni ellenállásának puhítására.

Ugyanakkor – bár Szergej Prihogyko orosz elnöki tanácsadó kidomborította Bush és adminisztrációja érdemeit a WTO-alku tető alá hozatalában – politikai elemzők rámutattak, hogy a Fehér Ház áldása kevés. Az amerikai–orosz piacnyitási jegyzőkönyvet és a normális kereskedelmi bánásmód állandó megadását (vagyis a hidegháborús maradvány Jackson–Vanik-kiegészítés eltörlését) jóvá kell hagynia az amerikai kongresszusnak is, amely nemrég az emberi jogokra kényesebb demokrata pártiak ellenőrzése alá került.

Tavasszal teljes körű „népszavazás” várható az amerikai törvényhozásban az orosz politika és gazdaság „lelkiállapotáról” – írta a Kommerszant című független moszkvai lap, hozzátéve, hogy a kongresszus könnyen elutasíthatja az orosz WTO-belépéshez utat nyitó jegyzőkönyvet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik