Külföld

Schüsselék újra a kormányalakításról tárgyalnak

admin
admin

2006. 11. 16. 15:31

Ismét tárgyalni fog egymással az osztrák bal- és jobboldal két legnagyobb pártja nagykoalíciós kormányuk megalakításáról – jelentette be a Wolfgang Schüssel ügyvezető kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöksége.

Ausztriában az október 1-jei parlamenti választásokon győztes Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a kormányalakítással megbízott Alfred Gusenbauer vezetésével nagykoalíciós tárgyalásokat kezdett a néppártiakkal. Schüsselék azonban megszakították a tárgyalásokat, mert a parlament vizsgálóbizottságokat hozott létre az Eurofighter repülőgépek beszerzésének, valamint az utóbbi évek bankbotrányainak a kivizsgálására.

A néppártiak bejelentették, hogy csak akkor folytatják a koalíciós tárgyalásokat, ha a vizsgálóbizottságok befejezték a munkájukat. A szociáldemokraták a múlt hét végén ultimátumot intéztek a néppártiakhoz, miszerint kudarcnak minősítik a nagykoalíciós tárgyalásokat, ha a néppártiak nem jelentik be, hogy készek a tárgyalások folytatására. A választásokon győztes párt bejelentette, hogy vezetője csütörtökön az államfőhöz fordul „más kormányalakítási lehetőségek” megvizsgálása érdekében.

Alfred Gusenbauer kancellárjelölt, az SPÖ elnöke csütörtökön megelégedettséggel nyilatkozott a néppártiak döntéséről, és bejelentette, hogy pártja már a jövő héten folytatni szeretné a néhány hete megszakadt kormánykoalíciós tárgyalásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.