Külföld

Megrekedtek az ENSZ-tárgyalások az Irán elleni szankciókról

admin
admin

2006. 11. 16. 08:01

A nyugati országok és az Oroszország közötti mély nézeteltérések miatt megfeneklettek a tárgyalások az urándúsítás felfüggesztését elutasító Irán elleni ENSZ-határozatról folyó tárgyalásokon – közölte John Bolton.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország ENSZ-nagykövetének New Yorkban helyi idő szerint szerdán tartott megbeszélése után azt mondta, nem történt előrelépés. Hasonlóan fogalmazott Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete, aki szerint „valamiféle mozgolódás van, de nehéz lenne megmondani, hogy előrelépésnek lehet-e ezt nevezni”. Nem tudni, hogy a nagykövetek mikor ülnek össze legközelebb egyeztetésre.

A nagykövetek az európai országok által előterjesztett határozati javaslatot, valamint az ehhez benyújtott orosz és amerikai javaslatokat tekintették át ismét. Oroszország szűkítené a szankciók területét, és továbbra is kitart amellett, hogy az erőfeszítéseket azokra a kockázatokra kell összpontosítani, amelyeket Irán nukleáris tevékenysége a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó rendszerre jelenthet.

Az európai országok által három hete előterjesztett határozati javaslat kötelezne minden államot, hogy akadályozza meg bármilyen olyan tárgy, felszerelés, áru és technológia eladását, átadását vagy szállítását Iránnak, amelyet Irán nukleáris vagy ballisztikusrakéta-programjában felhasználhatna. Oroszország viszont azt szeretné, hogy a tilalom csak az urándúsításra, a nehézvizes reaktorokra és az atomfegyverek célba juttatási rendszereire vonatkozzon.

Egy, neve elhallgatását kérő diplomata elmondta, hogy az orosz módosító indítványok nem összeegyeztethetőek a nyugati országok elképzeléseivel. Mivel az orosz, az amerikai és az európai kívánalmak között nem sikerült megtalálni az egyensúlyt, a nagykövetek újabb utasításokat kérnek kormányzatuktól.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1696-os számú határozatában augusztus 31-ig adott határidőt Iránnak az urándúsítás felfüggesztésére. Az iszlám köztársaság mind a mai napig nem tett eleget ennek a felszólításnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.