Nagyvilág

Megtorlásra készül Izrael

Válaszcsapásra utasította Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szerdán védelmi miniszterét a nap folyamán elkövetett, halálos áldozatot követelő palesztin rakétatámadások miatt.

Az egyesült államokbeli látogatáson tartózkodó kormányfő szóvivője elmondta: Olmert telefonon beszélt Amír Perec védelmi miniszterrel a kialakult helyzetről, s további fellépésre utasította a minisztert a Kasszám-rakétákkal végrehajtott palesztin támadások ellen.

Palesztin fegyveresek rakétákat lőttek ki szerda hajnalban a Gázai övezetből a dél-izraeli Szderót városára. Az egyik lövedék Perec házától – a palesztin fegyveresek egyik kedvenc célpontjától – mintegy száz méterre csapódott be, s kioltotta egy 57 éves nő életét. Az esti órákban újabb palesztin rakéta csapódott be Szderótban. Ennek következtében négy személy megsebesült, közülük egy 17 éves kamasz súlyosan.

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes a közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott: országának gyorsan kell döntenie arról, hogy politikai rendezésre törekszik-e a palesztinokkal, vagy a hadműveletek kiszélesítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik