Külföld

Új terrortörvény korlátlan fogva tartással

admin
admin

2006. 11. 15. 07:46

Korlátlan ideig fogva tarthatják a terrorizmussal gyanúsított bevándoroltakat és külföldi állampolgárokat az Egyesült Államokban - számolt be a múlt hónapban elfogadott új terrorizmusellenes törvény alkalmazása kapcsán kedden a CBS televízió.

George Bush amerikai elnök október közepén írta alá a törvényt, amellyel kapcsolatban az akkori tudósítások azt emelték ki, hogy megengedi agresszív módszerek alkalmazását a terroristagyanús személyek kihallgatása során. A Bush-kormány által kezdeményezett törvény ugyan kimondja az őrizetesek kínzásának tilalmát, de olyan kihallgatási módszereket intézményesít, közöttük az alvásmegvonást, amelyek emberjogi szervezetek szerint határosak a kínzással.

Katonai törvényszék ítélkezik

Az új jogszabály értelmében polgári bíróságok helyett katonai törvényszékek ítélkeznek az ilyen gyanúsítottak felett. A törvény az “ellenséges harcosokra” vonatkozik, és kiterjeszti e fogalmat a terrorizmussal gyanúsítottakon kívül azokra is, akik fegyverrel, pénzzel vagy “egyéb módon” támogatnak terrorista csoportokat.

A CBS híre szerint a richmondi kerületi fellebbviteli bíróság a törvény alkalmazásakor egy ügyben az igazságügy-minisztérium olyan értelmezését adta közre, miszerint a kubai Guantánamón fogva tartottakra vonatkozó törvény olyan külföldiekre is kiterjed, akiket az Egyesült Államokban fogtak el és tartanak elzárva.

Az új törvényt első ízben alkalmazták egy Amerikában letartóztatott külföldire, a katari állampolgárságú Ali Szaleh Kalah al-Marrira, akit még 2001-ben fogtak le, amikor diákként tartózkodott az országban. Most “ellenséges harcosnak” minősítették, és mint ilyennek az új törvény értelmében nincs joga a fogva tartásával kapcsolatos döntést megtámadni szövetségi bíróságok előtt. A katari férfit – akit egy dél-karolinai katonai börtönben őriznek – a Bush-kormány az al-Kaida terrorhálózat alvó ügynökének tartja.

Jogorvoslat nélküli eljárárás

A külföldieknek egyéb esetekben joguk van jogi orvoslatot kérni, ha a bevándorlási törvények megsértése miatt vagy egyéb bűncselekmény miatt börtönbe kerülnek. “Megdöbbentő, hogy az Egyesült Államokban élő bármelyik külfölditől megtagadhatják ezt a jogot” – fakadt ki a katari férfi ügyvédje.

Szerinte ez azt jelenti, hogy bárkit, aki nem amerikai állampolgár, és milliók vannak ilyenek, “éjszaka elvihetik és börtönbe dughatják”. Az “ellenséges harcosok” ügye a katonai törvényszékek elé kerül, ahol a polgáritól eltérő bizonyítási eljárás működik. A katonai törvényszékekről szóló törvény szerint a fogva tartottak nem fordulhatnak jogorvoslatért semmilyen polgári bírósághoz.

Még saját pártjából is heves bírálatok érték az elnököt a törvényért, amelynek első változatát Bush a bírálatok hatására átdolgozta, enyhítve annak szigorán. Korábbi elemzések szerint a Bush-kormánynak azért volt szüksége az új terrorizmusellenes törvényre, mert a legfelsőbb bíróság jogellenessé nyilvánította június végén a külön törvényi felhatalmazás nélkül felállítani tervezett katonai rendkívüli törvényszékeket, amelyek központi szerepet játszanak a kormány terrorellenes politikájában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.