Nagyvilág

Bírálja a Vatikán az olasz drogliberalizációt

"Súlyos hibának" nevezte szerdai számában a Vatikán hivatalos lapja olasz kormánynak a drogliberalizációról szóló döntését.

A Vatikán hivatalos kapja, a L’Osservatore Romano az olasz kormánynak azt a döntését bírálta élesen, amelynek értelmében a jövőben fél gramm helyett egy grammot tarthatnak maguknál az olasz állampolgárok a marihuána hatóanyagából, a tetrahydrocannabinolból (THC).

Livia Turco egészségügyi miniszter hétfőn este jelentette be, a “személyes használatra” szolgáló marihuána tiszta hatóanyagának mennyisége a jövőben 1 gramm lehet, ami kb. 10 gramm marihuánának felel meg.


A vezető kormánypárthoz, a Baloldali Demokratákhoz tartozó tárcavezető hangsúlyozta: ezentúl nem fenyegeti börtön a fiatalokat egy marihuánás cigaretta elszívása miatt. A kormányzó olasz baloldalt és a jobbközép ellenzéket élesen megosztja a kábítószer-liberalizálás. Carlo Giovanardi volt miniszter, aki a Berlusconi-kormány időszakában elfogadott szigorúbb törvény egyik “atyja” volt, azt mondta, hogy a baloldali kormány döntésének nincs tudományos alapja, a törvény elfogadása hiba volt, és erkölcsileg rossz jelzés a fiataloknak.

Botrányt okozott, és rövid időre a parlament ülését is fel kellett függeszteni, amikor Francesco Caruso képviselő, a Kommunista Újraalapítás tagja, a jobbközép ellenzékhez kihívást intézve bejelentette, hogy néhány indiai kendermagszemet (a marihuána alapanyagát) ültetett el a parlament udvarán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik