Nagyvilág

Folytatódtak a béketárgyalások India és Pakisztán között

A béketárgyalások júliusban szakadtak félbe egy súlyos bombayi merényletsorozat nyomán, amely mögött India a pakisztáni titkosszolgálatot sejtette, de Iszlámábád visszautasította a vádat.

A két dél-ázsiai atomhatalom közötti egyeztetésre árnyékot vetett, hogy annak kezdőnapján autóba rejtett pokolgép robbant a megosztott Kasmír tartományban egy indiai támaszpont előtt, s több mint másfél tucatnyian megsérültek.

A kétnaposra tervezett – szerdán folytatódó – megbeszélések a két ország külügyi államtitkárainak – a vendéglátó állam részéről Sivsankar Menon, míg pakisztáni részről Riaz Mohammed Hán – vezetésével zajlanak Újdelhiben. A tárgyalások folytatásáról Manmohan Szingh indiai kormányfő és Pervez Musarraf pakisztáni elnök állapodott meg szeptemberben az el nem kötelezett országok kubai csúcstalálkozóján tartott négyszemközti eszmecserén.

A megbeszélések központi témája a terrorizmus, a tárgyaláson azonban Kasmír kérdése is terítékre kerül. Megfigyelők óvtak attól, hogy bárki is áttörésben reménykedjen a béketárgyalások újrafelvétele okán. Mint rámutattak, már a megbeszélések rendszeressé tételét is sikerként lehetne elkönyvelni.

India és Pakisztán között három éve kezdődött párbeszéd a kétoldalú kapcsolatok rendezéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik