Nagyvilág

Az ENSZ óva intette Koszovót az egyoldalú lépésektől

Az ENSZ kedden figyelmeztette Koszovót, hogy ne folyamodjon egyoldalú lépésekhez, miután az ENSZ-főtitkár különmegbízottja a jövő évre halasztotta a tartomány végleges jogállásáról szóló ajánlásának elkészítését.

“Bármely arra utaló nyilatkozat, hogy Koszovó egyoldalú lépéseket tesz, sérti a kontaktcsoportot vezérlő elveket” – mondta Joachim Rücker koszovói ENSZ-megbízott. Agim Ceku koszovói miniszterelnök a múlt héten kijelentette: ő maga, egyoldalúan is kihirdetheti Koszovó függetlenségét, ha az ENSZ nem ad biztosítékot arra.

“Az ilyen kijelentések alkalmasak arra, hogy aláássák a Koszovó melletti támogatást, éppen egy ilyen kulcsfontosságú időszakban” – fogalmazott Rücker hétfő este, Agim Cekuval és a koszovói NATO békefenntartó erő parancsnokával tartott találkozója után. Az ENSZ-megbízott sürgette Koszovót, legyen “megértő ebben az érzékeny időszakban”.

Ahtisaari eredetileg az év végéig készítette volna el jelentését, és pénteken döntött úgy, hogy elhalasztja a januári szerbiai választások utánra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik