Nagyvilág

150 minisztériumi dolgozót raboltak el Irakban

Az iraki rohamrendőrség egyenruháját viselő fegyveresek 150 férfit raboltak el kedden a felsőoktatási minisztérium Bagdad központi részén álló épületéből – közölte a minisztérium szóvivője.

Mint elmondta, a fegyveresek új furgonokon érkeztek, és megostromolták a minisztérium kutatási igazgatóságának épületét az iraki főváros vallási szempontból vegyes lakosságú központi, Karrada negyedében. Más jelentések szerint az elraboltak száma száz körül van. A felsőoktatási miniszter egy szunnita csoport, az Iraki Egyetértés Front tagja. A síiták által ellenőrzött belügyminisztérium következetesen tagadja, hogy bármi köze lenne a „halálbrigádokat” és túszszedő osztagokat működtető milíciákhoz.

Alaa Makki a parlament ülését megszakítva elmondta, hogy a túszul ejtett férfiak száma 100 és 150 között van, vegyesen síiták és szunniták. Felszólította a miniszterelnököt, a védelmi és a belügyminisztert, adjanak azonnali választ az általa „nemzeti katasztrófának” minősített bűntényre.

Elmondása szerint az emberrablók kész névsorral érkeztek, és azt állították, hogy a kormány korrupcióellenes testületéhez tartoznak. A – részben álarcos – fegyveresek furgonokon érkeztek, és megostromolták a minisztérium kutatási igazgatóságának épületét. A minisztérium szóvivője szerint az elraboltak száma száz körül van.

Elmondása szerint a támadók az épületben tartózkodó nőket egy terembe terelték, elvették a mobiltelefonjaikat, a férfiakat pedig megbilincselték, és túszul ejtették. A túszok között minisztériumi alkalmazottak, tudósok, biztonsági őrök és látogatók is vannak. A rendőrség szóvivője szerint az emberrablók túszaikat fegyverrel járműveikbe terelték, majd ismeretlen irányba elhajtottak. Mint elmondta, az emberrablók lezárták az intézethez vezető utakat a 20 perces rajtaütés idejére.

Az intézet négy biztonsági őre nem tanúsított ellenállást, és nem sérült meg. A felsőoktatási miniszter egy szunnita csoport, az Iraki Egyetértés Front tagja. A síiták által ellenőrzött belügyminisztérium következetesen tagadja, hogy bármi köze lenne a „halálbrigádokat” és túszszedő osztagokat működtető milíciákhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik