Nagyvilág

Vádemelés Nastase és felesége ellen

Korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádolják Adrian Nastase volt román miniszterelnököt és feleségét. A román hírforrások szerint a per december közepén kezdődik.

Nastasét azzal vádolják, hogy 2001 és 2006 között politikai funkcióiból származó befolyásával visszaélve több korrupciós bűncselekményt is elkövetett. A bukaresti korrupcióellenes ügyészség (DNA) megvesztegetés és törvénytelen haszon elfogadásával vádolja őt és feleségét, melynek következtében a család vagyona több mint 1 millió 300 ezer euróval gyarapodott.

Ez a haszon a vádhatóság szerint Nastase két korrupciós ügyéből származik. Az egyikben az ügyészek szerint Nastase az építkezéseket felügyelő szakhatóság volt vezetőjétől fogadott el tizenkét konténernyi, Kínából származó javakat. Cserében a volt miniszterelnök arról biztosította a szakhatóság vezetőjét, hogy megőrizheti tisztségét akkor is, amikor a felügyelet az akkor általa vezetett kormány alárendeltségébe kerül. Az ügyben érintve van Románia kínai nagykövete, Ioan Paun.

Ez a korrupciós ügy közben egy másik dossziéval is kiegészült. Ebben Nastasét törvénytelen kampánypénzek elfogadásával vádolják. A politikus az akkor kormányon lévő politikai erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként több cégtől is törvénytelen támogatást (800 ezer eurót) szerzett a választási kampány finanszírozására, amelyben államfőjelöltként vett részt.

Nastase politikai indíttatásúnak minősítette a vádemelést. Azzal vádolta Monica Macovei igazságügyi minisztert és a DNA vezetőjét, hogy nyomást gyakoroltak az ő esetét vizsgáló ügyészekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik