Nagyvilág

Szabályszegések sora a genfi repülőtéren

A genfi Cointrin nemzetközi repülőtérről induló egyes járatokon az utasok 95 százaléka próbálta meg kijátszani a kézi poggyászban a fedélzetre felvihető folyadékok mennyiségét korlátozó új biztonsági intézkedéseket.

A repülőtéri alkalmazottak az elmúlt egy hétben több mint 130 zsákot töltöttek meg az utasoktól elkobzott tárgyakkal, köztük olyan parfümös flakonokkal, amelyeket az utazók például zokniba rejtve próbáltak meg a fedélzetre csempészni – ám a biztonsági őrök éberségét végül nem tudták kijátszani – közölte Philippe Roy, a légikikötő szóvivője.

Volt olyan nap, amikor az utasok 95 százalékától elkoboztak valamilyen tárgyat – üveget, flakont, tégelyt -, amelyet nem vihetnek fel a fedélzetre. Mára valamelyest talán már csökkent a fülön csípett utasok aránya, ám arányuk még mindig nagyon magas – panaszkodott a szóvivő.

A genfi repülőtéren az utasok helytelen magatartása miatt viszont a napokban időnként 40 perces késéssel indultak a repülőjáratok. A szóvivő azzal fenyegetőzött, hogy ha az utasok “nem javulnak meg”, a légikikötő kénytelen lesz még több biztonsági embert alkalmazni és felemelni a repülőtéri illetéket.

Svájc legnagyobb repülőterén, a németajkú országrészben fekvő Zürich légikikötőjében az utasok többsége ezzel szemben példás fegyelmezettséggel veti alá magát az újonnan bevezetett szigorú előírásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik