Nagyvilág

Összekötné az ENSZ a kettészakadt világot

A nyugati és a muzulmán világ közti szakadás nem volt szükségszerű, okai a politikai döntésekre, leginkább az izraeli–palesztin konfliktusra vezethetők vissza – állapította meg tanulmányában az ENSZ által felkért vallási vezetőkből álló húszfős csoport.

A kettészakadóban lévő világ összetartására keres megoldást jelentésében az ENSZ által felkért politikai és vallási vezetőkből álló csoport, amelyet hétfőn Isztambulban fogadott Kofi Annan ENSZ-főtitkár – írja a BBC.

Politikai okok a háttérben

A csoport szerint sose volt még ekkora szükség a nyugati és muszlim világ közti ellentét áthidalására. A jelentés megállapítja, hogy a konfliktust leginkább az izraeli–palesztin helyzet szimbolizálja, mely a Nyugat általi iraki és afganisztáni beavatkozás következtében hozzájárult a közösségek közt tapasztalható növekvő megbántottsághoz és bizonytalansághoz.


A helyzetet súlyosbítja, hogy a nemzetközi jog alkalmazása és az emberi jogok védelme során tapasztalható kettős mérce alkalmazása tovább gerjeszti az indulatokat és a sebezhetőség érzését a világ muszlim közösségeiben – áll a tanulmányban.

A riport szerint az erőszakmentes politikai ellenzék visszaszorulása és a muszlim államokban tapasztalható lassú reformok mind hozzájárulnak a szélsőségek megjelenéséhez, éppen ezért arra kérik a muzulmán országok vezetőit, hogy engedjenek teret a békés politikai csoportoknak, legyenek akár vallási vagy világi jellegűek.

Közvetítő személy kell

Kofi Annan a tanulmány alapján egy konkrét terv elkészítését szorgalmazza majd az egyre inkább polarizálódó muszlim és nyugati társadalmak közti ellentétek áthidalására, mely véget vetne a kölcsönös gyanakvásnak és félelemnek. A konfliktus enyhítésére a csoport máris egy konkrét javaslattal állt elő. Magas rangú tisztségviselők kinevezését kezdeményezték az ENSZ-nél, akinek feladata az indulatok lecsillapítása lenne egyfajta kultúraközi kommunikátorként.

A húszfős társaságot az ENSZ által kezdeményezett Civilizációk Szövetsége hozta össze, és tagjai között különböző befolyásos vallási vezetők vannak. A bizottság tagja Desmond Tutu anglikán érsek, Mohamed Khatami volt iráni elnök, de van köztük vallástörténész, volt külügyminiszter, királyi tanácsadó, lapigazgató, rabbi vagy épp könyvtárigazgató is. Az ENSZ-kezdeményezés legfőbb támogatói a döntően katolikus Spanyolország és a muzulmán Törökország voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik