Nagyvilág

Megduplázta fegyvereladásait az USA

Az amerikai fegyvereladások megkétszereződtek az utóbbi egy évben; ekkor összesen 21 milliárd dollárt kerestek az amerikai gyártók - közölte a Pentagon a hét végén. A korábban évekig stagnáló iparágat a Bush kormány és a magas olajárak pezsdítették fel. Az elmúlt évben Pakisztán, Görögország és Ausztrália költött kimagaslóan sokat amerikai haditechnikára.

A növekedés azért figyelemreméltó, mert az amerikai fegyvergyártók 2001 óta nem tudták lényegesen bővíteni eladásaikat, évente 10-13 milliárd dollárért tudták termékeiket külföldön értékesíteni.
A legnagyobb vásárló 2005 szeptembere és 2006 szeptembere között Pakisztán, Görögország és Ausztrália volt. Pakisztán 5,1 milliárd dollárért vásárolt 30 darab F-16C/D jelű vadászgépet és különféle berendezéseket 60 régebbi F-16-os korszerűsítéséhez. Görögország 3,1 milliárd dollárt fizetett 60 darab F-16C/D vadászgépért, Ausztrália pedig 2 milliárd dollárért vásárolt 4 darab C-17-es szállító repülőgépet.

Az amerikai fegyvereladások növekedésének egyik magyarázata az – mint a The New York Times rávilágított -, hogy a Bush-kormányzat fegyverüzletekkel jutalmazta szövetségeseit és erősítette meg nemzetközi kapcsolatait. Az amerikai fegyverek vásárlásától korábban eltiltott India, Pakisztán és Indonézia hatalmas összegű megrendeléseket tettek. A nagy pakisztáni üzlet után India részéről – a vele szemben érvényben volt embargó feloldása után – ugyancsak hatalmas, állítólag 126 vadászgépről szóló megrendelést vár a Lockheed Martin.

A fegyvervásárlók másik nagy csoportja az olajbevételekből meggazdagodott arab államok, közöttük Szaúd-Arábia, amely 5,8 milliárd dollárt kíván költeni a nemzeti gárda fegyverzetének modernizálására, és további 3 milliárdért vásárol Black Hawk helikoptereket, Abrams és Bradley páncélozott harci járműveket. Bahrein, Jordánia és az Egyesült Arab Emírségek egymilliárd dollárért szándékoznak vásárolni Black Hawk helikoptereket. Omán 48 millió dollárért szeretne harckocsi-elhárító rakétarendszereket venni.

A Pentagon közlése szerint a nagy fegyvervásárlók mellett a korábban embargóval sújtott olyan más országok is vásárolhatnak már amerikai haditechnikát, amelyeket Washington a terrorellenes küzdelemben szoros szövetségeseinek tekint. Közöttük van Tádzsikisztán, Szerbia, Montenegró, Örményország és Azerbajdzsán.

Amerikai elemzők szerint az elkövetkező években az amerikai fegyvereladások nem fognak csökkenni, részben azért sem, mert az eladott fegyverrendszereket idővel korszerűsíteni kell, és az alkatrészellátás biztosítására is szükség van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik