Külföld

A nemzeti összetartozás beszélt Erdélyben Szili Katalin

admin
admin

2006. 11. 11. 18:39

Az Európai Unión belül minden korábbinál nagyobb jelentősége lesz a nemzeti összetartozásnak - mondta szombaton Csíkszeredában Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a helyi önkormányzati, egyházi és más közéleti személyiségekkel lezajlott találkozón.

A házelnök erdélyi látogatásának szombati programja néhány műemlék megtekintésének a jegyében telt. Olyan kiemelkedő értékű műemlékekről van szó, amelyeknek kutatási és helyreállítási munkálatai az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Kulturális örökségvédelmi Hivatal pénzügyi és szakmai támogatásával folytak, illetve folynak.

Így a magyarországi vendég felkereste a jelenleg műemléki kutatás alatt álló nyárádszentlászlói unitárius templomot, valamint a felújított mikházai ferences templomot. A nap folyamán rövid látogatást tett Székelyudvarhelyen, ezen kívül útközben megállt a székelykapuiról híres Máréfalván is. A politikust minden helyszínen nagy szeretettel fogadták, a felkeresett templomokban a szakértők felvázolták a felújítás szakmai részleteit.

A szombati program utolsó állomása Csíkszereda volt, ahol az Országgyűlés elnöke vendéglátói előtt a romániai magyar műemlékek közös megóvásának jelentőségéről beszélt. Mint fogalmazott, ezeknek a kulturális értékeknek közösségmegtartó erejük is van, a magyarországi és határon túli magyarság összetartozását is jelképezik. Kifejtette: ezeknek az emlékműveknek a megőrzéséhez, felújításához sokszor nem csak anyagi támogatásra van szükség, hanem nagyobb fokú odafigyelésre, egy-egy jó szóra is.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere az esti találkozón maga is azt a véleményét hangoztatta, miszerint Szili Katalin mostani látogatásának a magyarság határoktól, földrajzi fekvéstől független együvé tartozása szempontjából is nagy jelentősége van. Szili Katalin ezzel kapcsolatosan azt mondta: az Európai Unión belül a nemzeti összetartozás a korábbiaknál is nagyobb fontosságot kap. “Remélem, hogy Románia európai uniós csatlakozása minőségi változást hoz közös életünkben” – mondta.

A csíkszeredai polgármester arra kérte Szili Katalint, hogy Magyarország ne csökkentse a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem jövő évi költségvetését. Petres Sándor, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke külön megköszönte Szili Katalinnak a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kapcsán tanúsított kiállását, valamint azt, hogy a tavalyi udvarhelyszéki árvíz során szolidaritást tanúsított a károsultakkal, fel is kereste az árvíz sújtotta Farkaslakát és Korondot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.