Nagyvilág

Új gyűlölettörvényt terveznek a britek

Az év eleji parlamenti vereség ellenére ismét megpróbálkozik a brit kormány a vallási gyűlöletkeltést szankcionáló törvény elfogadtatásával, miután több mint egy évi jogi eljárással sem sikerült felelősségre vonni a brit szélsőjobb legnagyobb pártjának vallási és faji alapú gyűlölet szításával vádolt vezetőit.

Nick Griffin, a Brit Nemzeti Párt (BNP) elnöke és Mark Collett vezető kampányaktivista ellen a BBC televízió dokumentumfilmje alapján indult eljárás még tavaly.

A filmet a BBC egyik riportere készítette titokban, fél évre beférkőzve a BNP soraiba. A felvételeken egyebek mellett hallható volt, amint Griffin – akinek cambridge-i jogászdiplomája van – egy gyűlésen “ócska, gonosz vallásnak” minősíti az iszlámot, amelyet szavai szerint “elmebetegek terjesztenek országról országra már 1300 éve … nemi erőszak útján gyarapítva a hívek számát”.

A leedsi koronabíróság esküdtszéke azonban – a februárban meghozott elsőfokú, részleges felmentő ítéletet megerősítve és kiegészítve – pénteken, immár jogerősen az összes vádpont alól felmentette Griffint és Collettet.

Gordon Brown pénzügyminiszter, a jövőre távozó Tony Blair kormányfő utódjelöltje szombaton a BBC-nek kijelentette: a vallási vagy faji gyűlöletet terjesztő szónoklatok az ország többségi véleményét sértik, és mindent meg kell tenni az ilyen jelenségek kigyomlálása érdekében. Hozzátette: ha ez azt jelenti, hogy “ismét vetnünk kell egy pillantást a törvényekre, azt meg fogjuk tenni”.

A brit kormány – kényelmes alsóházi többsége ellenére – februárban vereséget szenvedett a vallási gyűlöletkeltés bűncselekménnyé nyilvánítását célzó törvényjavaslatával, amelyet eredeti formájában a konzervatív és a liberális demokrata ellenzék mellett a kormányzó Munkáspárt frakciójának jelentős része is visszadobott.

A tervezet alapján bűncselekménynek minősült volna a vallási közösségek elleni gyűlöletkeltés; ez utóbbira az eredeti törvényjavaslat meglehetősen széles értelmezésű meghatározást adott.

A nem választott felső kamara, a Lordok Háza, amely a sajátos brit jogi-törvényhozási felépítményben egyben a legfőbb bírói és fellebbviteli fórum is, erős szűkítéseket épített be az alsóházban tavaly már megszavazott tervezet definícióiba, és a kormány az év elején ezeket a módosításokat akarta leszavaztatni az alsóházban, sikertelenül.

Az ellenzők szerint a vallási közösségek elleni gyűlöletkeltést kriminalizáló tervezet eredeti formájában a szólásszabadságot csorbította volna. A törvényjavaslatot nyilvánosan kritizálók egyik szószólója volt Rowan Atkinson színész, aki a Mr. Bean szerepében előadott paródiáival vált világhírűvé. Atkinson szerint az eredeti tervezet alapján a művészi kifejezés egyes formái is bűncselekménnyé váltak volna. Nagy-Britanniában már létezik törvény a faji uszítás büntetésére – ennek legmagasabb tétele 7 év fegyház -, de a jogalkalmazók szerint ez nem használható olyan esetekben, amikor valakit például muszlim hite miatt ér atrocitás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik