Nagyvilág

Növekvő terrorveszéllyel számol a brit elhárítás

„Súlyos, sőt növekvő" nagy-britanniai terrorveszélyt és tömegpusztító fegyverek felé forduló terrortevékenységet jósolt csütörtök éjjel kiszivárgott zártkörű előadásában a brit belső elhárítás (MI5) vezetője, aki szerint e veszéllyel az országnak még egy nemzedéken át együtt kell élnie.

Eliza Manningham-Buller, akinek csütörtök délelőtt, szűk körű szakmai közönség előtt tartott beszámolójából késő este idézett a BBC, azt mondta: a tavaly július 7-ei, 52 halálos áldozattal járó londoni merényletsorozat óta a brit elhárításnak öt további nagyszabású terrortámadási tervet sikerült meghiúsítania.

3000 brit vett részt terrorista kiképzésben

Hozzátette ugyanakkor: az MI5-nak és a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának jelenleg kétszáz, hazai és külföldi terrorcselekmények kitervelésén és megszervezésén aktívan dolgozó csoport van a célkeresztjében, összesen 16 ezer azonosított taggal. Magas azonban azoknak a száma is, akiket a biztonsági szolgálatok nem is ismernek – tette hozzá. A 16 ezer terroristagyanús személyről szóló közlés messze a legnagyobb szám, amelyet valamely magas rangú brit elhárítási szakértő valaha is említett.

Peter Clarke, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese a BBC televízió által szeptemberben sugárzott, az al-Kaida terrorhálózatról szóló műsorban még csak annyit mondott: „ezrekre rúg” azoknak a száma, akik iránt a rendőrségnek „érdeklődést kell tanúsítania”. Lord John Stevens, a Scotland Yard tavaly leköszönt előző főparancsnoka egy korábbi nyilatkozatában közölte: tudomása szerint legalább háromezer brit állampolgár járta meg az afganisztáni terroristaképző táborokat.

Eliza Manningham-Buller, az MI5 vezetője kiszivárgott beszédében azt mondta: az elhárításnak keményen ellenálló hálózatokkal van dolga, amelyek némelyikét közvetlenül az al-Kaida irányítja Pakisztánból, mások lazább szálakkal kötődnek e terrorhálózathoz, de szintén „tőle nyerik az ihletet”. Közös azonban bennük az, hogy tömegmészárlással járó öngyilkos merényleteket terveznek Nagy-Britanniában – tette hozzá.

Akár nukleáris technológiához is hozzányúlhatnak

Eliza Manningham-Buller kijelentette: a terroristák ma még házilagos gyártású robbanóeszközöket használnak, de a holnap fenyegetésének már része lehet – és véleménye szerint része is lesz – a vegyi, bakteriológiai hatóanyagok, radioaktív anyagok, sőt a nukleáris technológia használata.

Az MI5 vezetője „harminchoz közelinek” nevezte azoknak a konkrét terrortámadási terveknek a számát, amelyekről az elhárítás jelenleg tud.

A szolgálat a 2001. szeptember 11-ei merényletek óta 50 százalékkal növelte létszámát, amely most hozzávetőleg 2800, de Manningham-Buller szerint félő, hogy még ez az állomány is messze van az elégségestől a Nagy-Britanniában jelenleg folyó terrorelőkészületek mindegyikének felderítésére. Az elhárítási igazgató a feladat méretének jellemzésére elmondta: csak január óta 80 százalékkal emelkedett az MI5 műveleti körébe bekerült esetszám.

Éppen ezen a héten ítéltek életfogytiglani börtönre Londonban egy indiai születésű brit terroristajelöltet, aki a vád szerint a 2001. szeptember 11-ei merényleteknél is nagyobb támadássorozatot tervezett brit és amerikai célpontok ellen. A 34 éves Dhiren Barot New Yorkban, Washingtonban, Londonban és szerte Nagy-Britanniában akart pusztító robbantássorozatot végrehajtani; célpontjai között volt a New York-i értéktőzsde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank csakúgy, mint a londoni metró. A héten elítélt terroristajelölt mindemellett két olyan előrehaladott terven is dolgozott elfogása idején, amelyek célja úgynevezett „piszkos bomba” felrobbantása lett volna Londonban; az ilyen szerkezet hagyományos robbanószerrel sugárzó anyagot szórna szét nagy területen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik