Nagyvilág

Irán szakíthat a NAÜ-vel

Teherán felülvizsgálja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) való kapcsolatokat, ha az ENSZ BT elfogadja az európai tagok határozattervezetét az orosz módosítások figyelembevétele nélkül. Az USA újabb egy évre befagyasztotta Irán javait.

Felülvizsgáljuk a NAÜ-vel való kapcsolatunkat abban az esetben, ha az ENSZ elfogadja az EU-trojka által készített szankciótervezetet a nélkül, hogy figyelembe vennék az Oroszország által tett módosító javaslatokat – mondta Ali Laridzsáni, Irán nukleáris főtárgyalója.


Laridzsáni a legmagasabb rangú orosz biztonsági és külügyi illetékesekkel tárgyal moszkvai látogatása során, amelynek napirendjén a nukleáris dosszié mellett regionális kérdések is szerepelnek.


Szankciók terveznek


Az Iránt az urándúsítási programja leállításának megtagadása miatt szankciókkal sújtó tervezetet Franciaország, Nagy-Britannia – mint állandó BT-tagok – és Németország dolgozta ki az Egyesült Államokkal egyeztetve. Oroszország azonban enyhíteni kíván a Teherán elleni intézkedéseken.


Oroszország, aki vétójoggal rendelkezik az ENSZ BT-ben, szoros gazdasági kapcsolatokkal rendelkezik Teheránnal és ellenez minden olyan erőfeszítést, mely a Bushehr környéki új erőmű megépítésének megakadályozására irányul – írja a BBC.


Újabb befagyasztás

George Bush amerikai elnök csütörtökön újabb egy évvel meghosszabbította az egyesült államokbeli iráni javak befagyasztását, amely az 1979-es iszlám forradalom óta van érvényben – közölte a Fehér Ház. A szankciót 1979. november 14-én jelentette be Jimmy Carter elnök, 10 nappal azután, hogy iráni iszlám aktivisták megrohamozták, majd elfoglalták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, és mintegy 60 diplomatát ejtettek foglyul.

A túszválság 444 napig tartott, és 1980 novemberében Carter választási vereségét okozta Ronald Reagannel szemben. Washington és Teherán 1980-ban a túszügy miatt megszakította egymással a diplomáciai kapcsolatokat. Az 1979-es dekrétumot azóta minden évben egy évvel hosszabbította meg az Egyesült Államok, és sokszor szigorított rajtuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik