Nagyvilág

Feláldozná magát a palesztin kormányfő

Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök pénteken úgy nyilatkozott, hogy nem állna a Nyugat által szorgalmazott palesztin egységkormány élére, ha ez megbékélést hozna az ország számára, és ismét megindulhatnának a segélyek.

A politikus egy gázai mecsetben, imádkozó hívek előtt reményét fejezte ki, hogy két-három héten belül megalakul az egységkormány, pontot téve a megszakításokkal több hónapja folyó kormányalakítási tárgyalások, illetve a polgárháborúval fenyegető erőszak végére.

Engedne a nyomásnak

Haníje szerint a nyugati hatalmak nem szeretnék, hogy ő is tagja legyen az egységkormánynak. “Egy feltételük van, hogy a zárlatot nem oldják fel, amíg nem történik miniszterelnök-csere. (…) Azt szeretném, ha vége lenne a zárlatnak és a szenvedésnek” – mondta Haníje, azt sugallva, hogy eleget tesz a nyugati követelésnek.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió bénító pénzügyi szankciókat rótt a Palesztin Hatóságra, miután a márciusi választások eredményeképpen a Hamasz szélsőséges mozgalom került hatalomra, amely a vele rivalizáló Fatahhal ellentétben nem ismeri el Izrael létét, és nem kíván lemondani az erőszakról.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hónapok óta tárgyal pártja, a Fatah és a Hamasz által létrehozandó egységkormányról. A tárgyalófelek szerint van előrehaladás, és afelé mennek a dolgok, hogy az egységkormány szakértőkből és néhány ismertebb palesztin politikusból álljon majd.

Egységkormányra várva

Haníje szerint a jövő héten folytatódnak a tárgyalások, amelyek a 19 palesztin civil halálát okozó bét-hanúni izraeli tüzérségi csapás miatt szakadtak meg. “Mi lefektettük a nemzeti egységkormány megalakításának alapjait és szabályait. Remélem, hogy két-három héten belül pont kerül a kérdés végére” – mondta a kormányfő.

A Hamász azonban továbbra sem hajlandó elismerni Izraelt, illetve részt venni olyan kormányban, amely erre hajlandó lenne. Haníje egyértelművé tette, hogy ilyen téren “nem lesznek engedmények”. Nem világos, hogy a Hamasz és a Fatah kormánya miként tesz majd eleget a Nyugat követeléseinek. Az Egyesült Államok és Izrael is ragaszkodik ahhoz, hogy a majdani palesztin kabinetnek el kell ismernie a zsidó államot, le kell mondania az erőszakról, és el kell fogadnia a múltban kötött izraeli-palesztin megállapodásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik