Nagyvilág

Eltérően értékelték európai politikusok az amerikai választási eredményeket

Az amerikai kongresszusi választások eredményét kommentálva a brit külügyminiszter aggódott Irak jövőjéért, számos más európai politikus viszont az Irakban követett amerikai stratégia kudarcaként értékelte a republikánusok választási vereségét.

Francia lapvélemények

A Le Figaro szerint a béna kacsává vált amerikai elnök több elnökválasztáson nem jelöltetheti magát és kimerítette politikai tartalékait. A La Dépeche du Midi című regionális lap szerint az érdekszövetség első jelenként értékelhető a védelmi miniszter menesztése. A Libération szerint a választási eredmény még csak Bush “pokolra szállásnak kezdete”.

Margaret Beckett, a brit diplomácia vezetője óvta Washingtont az Irakban állomásozó amerikai erők “elhamarkodott kivonásától”. Londoni nyilatkozata szerint az amerikai és a brit csapatoknak addig kell Irakban maradniuk, amíg az arab ország demokratikusan választott kormánya ezt kéri tőlük.

Számos európai politikus, aki ellenezte az Irak ellen indított (2003-as) háborút, most igazolva érzi magát a demokrata párti győzelem és Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter lemondása által. Ian Gibson munkáspárti parlamenti képviselő úgy fogalmazott csütörtökön az amerikai választásokat kommentáló nyilatkozatában: “Sohasem volt kétségem afelől, hogy hiba volt, és sokan osztották nézetemet ebben az országban”.


Romano Prodi olasz kormányfő csak annyit mondott: reménye szerint e választási eredmények után “kevesebb lesz az amerikai-európai viszonyban a súrlódás és több lesz az együttműködés”. Külügyminisztere, Massimo D’Alema szókimondóbb volt: szavai szerint “a megelőző háborúk és az egyoldalú cselekvések politikája csúfos kudarcba fulladt, s ezt most az amerikai közvélemény is elismerte”.

Franciaország volt az iraki háború talán leghevesebb ellenzője Európában. Védelmi minisztere, Michele Alliot-Marie hangsúlyozta csütörtökön: “Sohasem titkoltuk véleményünket erről az akcióról. Az ő dolguk (az amerikaiaké), hogy most elemezzék a helyzetet, és levonják belőle a következtetéseket”.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök szocialista pártja szerint az amerikai választók elutasították a terrorizmus elleni háborúval kapcsolatos washingtoni stratégiát. “A nagy vesztes Bush elnök és főleg a külpolitikája” – jelentette ki José Blanco, a párt egyik vezetője.


André Flahaut szocialista párti belga védelmi miniszter örömmel fogadta Donald Rumsfeld lemondását. Mint mondta, amerikai kollégája “önfejű ember, nagyon kevéssé hajlamos meghallgatni partnereinek véleményét”. Kifejezte reményét, hogy Rumsfeld utódja jobban hajlik majd a “multilateralizmusra”.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik