Nagyvilág

Putyin bírálta az USA politikáját

Burkoltan bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az Egyesült Államokat annak globális hatalmi törekvései miatt és utasította az orosz katonai hírszerzést, hogy készüljön fel e kihívásra.

Az orosz elnök – aki az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) november közepén Hanoiban rendezendő fórumán várhatóan külön is találkozik George Bush amerikai elnökkel – az orosz katonai hírszerzés (GRU) új moszkvai székházában tett látogatásán kijelentette: Moszkva nem örül annak, ahogyan az Egyesült Államok és szövetségesei világszerte fellépnek.

Az Egyesült Államok iraki hadműveleteire, illetve Washington Iránnal és Észak-Koreával kapcsolatos politikájára célozva az orosz elnök leszögezte: súlyosan aláássa a stabilitást, hogy egyes országok megkísérlik érvényre juttatni saját álláspontjukat, miközben teljesen figyelmen kívül hagyják mások jogos érdekeit.

Putyin aggodalmát fejezte ki a fegyverkezési verseny miatt is. Úgy vélekedett, hogy a világ vezető országai a felszámolás helyett inkább fejlesztik fegyverarzenáljukat. Az orosz elnök szerint egyre nő az úgynevezett destabilizációs fegyverek – kis hatóerejű nukleáris töltetek, illetve nem atomtöltettel felszerelt hadászati rakéták – megjelenésének a veszélye, sőt egyes országok szabad kezet kívánnak biztosítani maguknak abban, hogy fegyvereket – köztük atomfegyvert – juttassanak a világűrbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik