Külföld

Lemondott Rumsfeld

admin
admin

2006. 11. 08. 19:16

Az amerikai védelmi miniszter utódja Robert Gates, volt CIA-főnök lesz. "Kiegyensúlyozott, erős vezető, aki segíthet azon kiigazítások elvégzésében, amelyekre a bennünket jelenleg érő kihívásokkal való szembenézés érdekében van szükség" - méltatta a leendő tárcavezető érdemeit George Bush amerikai elnök.

Lemondott tisztségéről Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, akinek távozását szerdán Washingtonban George Bush amerikai elnök jelentette be. Utódjának Bob Gates volt CIA-igazgatót kérte fel.


Az Egyesült Államokban is népszerűtlenné vált iraki háború “építészének”, feltétlen és elkötelezett hívének számító Rumsfeld távozását a demokraták előretörését hozó félidős kongresszusi választások másnapján jelentette be az elnök. A demokrata párti Nancy Pelosi, a képviselőház leendő elnöke üdvözölte a változást. Rumsfeld hat évet töltött a Pentagon élén George Bush elnök mellett.


A CIA után a Pentagonba


Robert Gates másfél évtizede, a jelenlegi amerikai elnök apjának elnöki periódusa idején töltötte be bő egy évig – 1991 novemberétől 1993 januárjáig – a CIA-igazgatói tisztséget. Előtte két éven át idősebb Bush elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója volt. A CIA-nél, amelyhez 1966-ban csatlakozott, 21 évet szolgált, a nemzetbiztonsági tanácsban kilenc évet dolgozott.


A 63 éves leendő tárcavezető, aki a Texas állambeli A&M egyetem éléről költözhet a Pentagonba, tagja annak a Lee Hamilton volt demokrata párti képviselő és James Baker volt külügyminiszter vezette független vizsgálóbizottságnak, amely az év végéig jelentésben foglalja össze az Egyesült Államok iraki stratégiájának alternatíváit. Gates házas, két gyermek apja.


“Friss távlatokra van szükség”


George Bush kifejtette: megállapodtak Rumsfelddel – akit nagyszerű vezetőnek, barátnak és megbízható tanácsadónak nevezett – abban, hogy “friss távlatokra” van szükség Irakban. Ezt fogja szolgálni Bob Gates, aki szilárd vezető, és képes arra, hogy kiigazítsa az iraki politikát. “Egyetértettünk, hogy új vezetésre van szükség a Pentagonban” – mondta.


Kifejtette ugyanakkor: “Nem fogadhatjuk el a vereséget”. Azt mondta, ő is szeretné, hogy az amerikai csapatok hazatérjenek, de győztesen, egy olyan országot maguk mögött hagyva, amelyik képes önmagát kormányozni és megvédeni, és nem lesz az al-Kaida terroristáinak menedéke. A csapatok idő előtti kivonásával Amerika sebezhetőbbé válna – szögezte le az elnök, aki elmondta, hogy a Rumsfeldet leváltó Gatesszel már szombaton egyeztetett Texasban, crawfordi farmján.


Már el volt döntve


Bush bejelentése meglepte a sajtó képviselőit, akik egyebek között arra kérdeztek rá: miképpen lehetséges, hogy egy hete még arról beszélt, hogy kormányának az ellenzék által legtöbbet bírált két tagjától, Donald Rumsfeld védelmi minisztertől és Dick Cheney alelnöktől nem kíván megválni elnöksége hátralevő két évében. A Pentagon vezetője nem a választások miatt mond le, Rumsfeld lemondásáról már korábban döntöttek, “akár győzünk, akár nem, Bob lett volna a jelölt” – nyilatkozta Bush a bejelentés után.


Rumsfeld leváltását a demokraták többször és az utóbbi időben már a republikánusok egy csoportja is követelte. A bírálók az ő személyéhez kötik a szerintük elhibázott iraki háborús politikát, amely már több mint 2800 amerikai katona halálába került.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.